Doorgaan naar hoofdcontent

Rosbief (Sous vide bereiding)

 


Dit recept kun je ook openen met Recipe Keeper.

Ingrediënten:

Rosbief van de slager(mager vlees van het achterkwartier van een rund)
zout, peper, laurier
olijfolie spray (Bertolli)
boter

Bereiding:

Sous videsysteem instellen op 55 graden gedurende 3,5 uur voor 1 kg.
Vlees droogdeppen en kruiden met peper en eventueel andere kruiden en specerijen maar geen zout gebruiken.
Het vlees in een vacuümzak doen en een blaadje laurier toevoegen.
Spray wat olijfolie op het vlees aan beide zijden maar zorg er voor dat de bovenzijde van de vacuümzak droog blijft. Indien de sluitrand in aanraking zou komen met de olie, zal het niet mogelijk zijn om goed te sealen.

Trek het vlees vacuüm of gebruik de watermethode met een ziplock zak (de gevulde ziplock zak sluiten tot op een klein stukje na en deze tot net onder de rand in het water te houden zodat de laatste lucht er uit "geperst" wordt en dan direct helemaal sluiten. 

Als de temperatuur bijna is bereikt laat je het gevacumeerde vlees in het water glijden. De temperatuur zal dan weer iets dalen maar dat geeft niet de ingestelde tijd begint te lopen zodra de ingestelde temperatuur bereikt is.

Bij het einde van de gaartijd de vacuümzak uit het water halen, openknippen en het vrij gekomen vocht opvangen om later aan de saus/ jus toe te voegen.

In een braadpan boter verhitten.
Het vlees droogdeppen met keukenpapier en nu wel zout op het vlees strooien en goed inwrijven.
Laat het vlees aan alle zijden goed kleuren in de hete boter en laat het een vijftal minuten onder deksel rusten voor je het gaat versnijden.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Perziktaart

  Dit recept kun je ook openen met Recipe Keeper . Ingrediënten: Taartdeeg (Tante Fanny) boter Voor banketbakkersroom: 0,5 liter volle melk 4 eidooiers 125 gram suiker 35 gram maïzena vanillestok Perziken uit blik abrikozenconfituur Bereiding: Banketbakkersroom bereiden: 4 dl melk aan de kook brengen met een overlangs ingesneden vanillestok en dit 5 minuten tegen het kookpunt aan houden zodat het vanillemerg goed in de melk trekt. Eidooiers goed losroeren met de suiker. Maïzena losroeren met 1 dl melk. Eidooier- en maïzenamengsel samenvoegen. Verwijder het vanillestokje uit de melk en laat de melk weer tot het kookpunt komen. Al roerend met een garde het eidooier- maïzena - suiker - melkmengsel bij de zacht kokende melk voegen. Laat nog even al roerend tot het kookpunt komen. Laat de banketbakkersroom afkoelen. Perziken goed late uitlekken, op maat snijden en droogdeppen met keukenpapier. Oven verwarmen op200 graden. Taartvorm iets invetten en het deeg er goed in leggen  zodat...

Compote van kweeperen

 

Gelakte kwartels

Het idee voor dit recept komt uit het boek ‘Hoe te eten’ van Nigella Lawson.  Zij gebruikt sojasaus en granaatappelsiroop (grenadine) om de kwartels te lakken; ik gebruikte deze variant: Ingrediënten voor 2 personen: 4 kwartels 2 eetlepels abrikozenconfituur 4 eetlepels sojasaus 2 eetlepels mirin Bereiding: Abrikozenconfituur, sojasaus en mirin al roerende laten inkoken tot een stroop. Kwartels aan de rugzijde helemaal openknippen met een wildschaar of open snijden met een mes. Ruggegraat wegsnijden en kwartels plat drukken. In een ovenschaal schikken en instrijken met de stroop. In een voorverwarmde oven op 200 graden laten braden gedurende 20 tot 22 minuten.