Doorgaan naar hoofdcontent

Kaassoufflé


Kaassoufflé
Ingrediënten (voor 4 personen)
40 gram boter
40 gram bloem
1/4 liter melk
200 gram geraspte pittige kaas
2 eieren
mespunt cayennepeper

Bereiding
Oven voorverwarmen op 200 graden.
4 ovenvaste schaaltjes (dariolles) inboteren en bestrooien met bloem.
In een pan de boter laten smelten en mengen met bloem om een roux te bekomen. deze roux op een zacht vuurtje even laten drogen terwijl men regelmatig roert met een houten lepel.
Koude melk toevoegen en goed roeren met een garde tot het geheel kookt en goed gebonden is.
Geraspte kaas en cayennepeper erdoor roeren.
Eidooiers van de witten scheiden; de dooiers door de kaassaus roeren.
de eiwitten tot sneeuw kloppen en eveneens onder de massa spatelen.
De ovenvaste schaaltjes voor 3/4 vullen met het kaasmengsel.
In de oven plaatsen gedurende ongeveer 20 minuten tot de soufflé mooi gerezen en gebakken is.
Let op, moet voldoende gaar zijn, anders zakt de soufflé bij het uit de oven halen in

Reacties

Anoniem zei…
let op moet voldoende gaar zijn... maarja, hoe weet je dat dan?
Dat weet je toch alleen maar als je hem uit de oven haalt?
Of heb je daar een beter, ander truucje voor?
Appetijt zei…
Bij voldoende gaartijd (baktijd) moet de soufflé bij vingerdruk voldoende weerstand hebben. Als de soufflé bij lichte vingerdruk de neiging heeft in te zakken, nog enkele minuten in de oven laten staan.

Populaire posts van deze blog

Perziktaart

  Dit recept kun je ook openen met Recipe Keeper . Ingrediënten: Taartdeeg (Tante Fanny) boter Voor banketbakkersroom: 0,5 liter volle melk 4 eidooiers 125 gram suiker 35 gram maïzena vanillestok Perziken uit blik abrikozenconfituur Bereiding: Banketbakkersroom bereiden: 4 dl melk aan de kook brengen met een overlangs ingesneden vanillestok en dit 5 minuten tegen het kookpunt aan houden zodat het vanillemerg goed in de melk trekt. Eidooiers goed losroeren met de suiker. Maïzena losroeren met 1 dl melk. Eidooier- en maïzenamengsel samenvoegen. Verwijder het vanillestokje uit de melk en laat de melk weer tot het kookpunt komen. Al roerend met een garde het eidooier- maïzena - suiker - melkmengsel bij de zacht kokende melk voegen. Laat nog even al roerend tot het kookpunt komen. Laat de banketbakkersroom afkoelen. Perziken goed late uitlekken, op maat snijden en droogdeppen met keukenpapier. Oven verwarmen op200 graden. Taartvorm iets invetten en het deeg er goed in leggen  zodat...

Compote van kweeperen

 

Gelakte kwartels

Het idee voor dit recept komt uit het boek ‘Hoe te eten’ van Nigella Lawson.  Zij gebruikt sojasaus en granaatappelsiroop (grenadine) om de kwartels te lakken; ik gebruikte deze variant: Ingrediënten voor 2 personen: 4 kwartels 2 eetlepels abrikozenconfituur 4 eetlepels sojasaus 2 eetlepels mirin Bereiding: Abrikozenconfituur, sojasaus en mirin al roerende laten inkoken tot een stroop. Kwartels aan de rugzijde helemaal openknippen met een wildschaar of open snijden met een mes. Ruggegraat wegsnijden en kwartels plat drukken. In een ovenschaal schikken en instrijken met de stroop. In een voorverwarmde oven op 200 graden laten braden gedurende 20 tot 22 minuten.