Doorgaan naar hoofdcontent

Antwerps worstenbrood

 


Dit recept kun je ook openen met Recipe Keeper.

Op de eerste maandag na Drie Koningen = "Verloren maandag", eten we in de provincie Antwerpen worstenbrood en appelbollen.
In tegenstelling wat dikwijls in recepten wordt vermeld, wordt Antwerps worstenbrood niet gemaakt met bladerdeeg, dat doet men wel bij Hollandse saucijzenbroodjes. Voor Antwerps worstenbrood heeft men getoerd gistdeeg nodig, dat is brooddeeg die bewerkt wordt met boter zoals bladerdeeg. Als je in Antwerpen woont kun je maar beter naar de warme bakker lopen want die Antwerpse bakkers weten echt wel hoe je dit worstenbrood maakt. Als je niet in Antwerpen woont of je wil om een andere reden toch liever je worstenbrood zelf maken, dan is het maken van getoerd gistdeeg een hele klus. Je kunt het je zelf wel een beetje gemakkelijker maker door kant en klaar croissantdeeg te gebruiken, je weet wel die rolletjes van Danone (of een ander merk).

Ingrediënten:

Voor 6 Antwerpse worstenbroden:
500 gram gemengd gehakt
zout, peper en nootmuskaat
1 ei
paneermeel
rollen croissantdeeg (extra large)
ei losgeroerd om te bestrijken.

Bereiding:

Oven verwarmen op 180 graden.

gehakt aanmaken met de kruiden, ei en paneermeel en dit in zes gelijke stukken verdelen.
Uit 1 rol deeg kun je drie worstenbroden maken. Dat wil zeggen dat je vierkante plakken maakt en de voorgevormde driehoeken aan elkaar vastmaakt.

Vorm van elk stuk aangemaakt gehakt een worst met de lengte van het deeg en leg in het midden.
Vouw het deeg dicht en leg op een bakplaat met bakpapier.
Bestrijk alle gevormde worstenbroden met ei en plaats in het midden van de oven voor 25 à 30 minuten.
Als je merkt dat de worstenbroden te fel beginnen te verkleuren, dek ze dan af met een dubbele laag bakpapier en verminder eventueel de oventemperatuur.
Zorg er in ieder geval voor dat het vlees goed gaar is en controleer dit eventueel met een digitale voedselthermometer, streef naar een temperatuur van zeker 75 graden.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Perziktaart

  Dit recept kun je ook openen met Recipe Keeper . Ingrediënten: Taartdeeg (Tante Fanny) boter Voor banketbakkersroom: 0,5 liter volle melk 4 eidooiers 125 gram suiker 35 gram maïzena vanillestok Perziken uit blik abrikozenconfituur Bereiding: Banketbakkersroom bereiden: 4 dl melk aan de kook brengen met een overlangs ingesneden vanillestok en dit 5 minuten tegen het kookpunt aan houden zodat het vanillemerg goed in de melk trekt. Eidooiers goed losroeren met de suiker. Maïzena losroeren met 1 dl melk. Eidooier- en maïzenamengsel samenvoegen. Verwijder het vanillestokje uit de melk en laat de melk weer tot het kookpunt komen. Al roerend met een garde het eidooier- maïzena - suiker - melkmengsel bij de zacht kokende melk voegen. Laat nog even al roerend tot het kookpunt komen. Laat de banketbakkersroom afkoelen. Perziken goed late uitlekken, op maat snijden en droogdeppen met keukenpapier. Oven verwarmen op200 graden. Taartvorm iets invetten en het deeg er goed in leggen  zodat...

Compote van kweeperen

 

Gelakte kwartels

Het idee voor dit recept komt uit het boek ‘Hoe te eten’ van Nigella Lawson.  Zij gebruikt sojasaus en granaatappelsiroop (grenadine) om de kwartels te lakken; ik gebruikte deze variant: Ingrediënten voor 2 personen: 4 kwartels 2 eetlepels abrikozenconfituur 4 eetlepels sojasaus 2 eetlepels mirin Bereiding: Abrikozenconfituur, sojasaus en mirin al roerende laten inkoken tot een stroop. Kwartels aan de rugzijde helemaal openknippen met een wildschaar of open snijden met een mes. Ruggegraat wegsnijden en kwartels plat drukken. In een ovenschaal schikken en instrijken met de stroop. In een voorverwarmde oven op 200 graden laten braden gedurende 20 tot 22 minuten.