Doorgaan naar hoofdcontent

Stamppot boerenkool met rookworst en stoofpeertjes

 



Dit recept kun je ook openen met Recipe Keeper.

Ingrediënten:

Kruimige aardappelen
boerenkool gesneden
volle melk
boter
zout, peper, nootmuskaat

Gelderse rookworst

Voor de saus:

Ui
boter
bloem
runderbouillon
mosterd
eventueel een beetje room


Bereiding:

Aardappelen met gesneden boerenkool gaarkoken (20 minuten).
In een vergiet laten uitlekken.
In de pan waarin de aardappelen zijn gekookt de melk met een klontje boter aan de kook brengen. Let op met de hoeveelheid melk, die moet in verhouding zijn met de aardappelen, een stamppot moet een stevige puree zijn. Melk wegnemen gaat niet, bijvoegen kan altijd nog.
Voeg de aardappel-boerenkool toe aan de hete melk en prak met een pureestamper.
Op smaak brengen met zout, peper en nootmuskaat.

Mosterdsaus:
ui versnipperen en kleuren in hete boter.
Bloem er door roeren en een minuutje op zacht vuur laten drogen.
Bouillon en mosterd toevoegen en al roerend met een garde enkele minuten zachtjes laten koken.
Op smaak brengen.
Als de saus een te scherpe mosterdsmaak heeft kun je dit verzachten door een klein scheutje room toe te voegen.


Rookworst:
In water tegen het kookpunt verwarmen gedurende 15 minuten.

Serveer met stoofpeertjes


Reacties

Populaire posts van deze blog

Perziktaart

  Dit recept kun je ook openen met Recipe Keeper . Ingrediënten: Taartdeeg (Tante Fanny) boter Voor banketbakkersroom: 0,5 liter volle melk 4 eidooiers 125 gram suiker 35 gram maïzena vanillestok Perziken uit blik abrikozenconfituur Bereiding: Banketbakkersroom bereiden: 4 dl melk aan de kook brengen met een overlangs ingesneden vanillestok en dit 5 minuten tegen het kookpunt aan houden zodat het vanillemerg goed in de melk trekt. Eidooiers goed losroeren met de suiker. Maïzena losroeren met 1 dl melk. Eidooier- en maïzenamengsel samenvoegen. Verwijder het vanillestokje uit de melk en laat de melk weer tot het kookpunt komen. Al roerend met een garde het eidooier- maïzena - suiker - melkmengsel bij de zacht kokende melk voegen. Laat nog even al roerend tot het kookpunt komen. Laat de banketbakkersroom afkoelen. Perziken goed late uitlekken, op maat snijden en droogdeppen met keukenpapier. Oven verwarmen op200 graden. Taartvorm iets invetten en het deeg er goed in leggen  zodat...

Compote van kweeperen

 

Gelakte kwartels

Het idee voor dit recept komt uit het boek ‘Hoe te eten’ van Nigella Lawson.  Zij gebruikt sojasaus en granaatappelsiroop (grenadine) om de kwartels te lakken; ik gebruikte deze variant: Ingrediënten voor 2 personen: 4 kwartels 2 eetlepels abrikozenconfituur 4 eetlepels sojasaus 2 eetlepels mirin Bereiding: Abrikozenconfituur, sojasaus en mirin al roerende laten inkoken tot een stroop. Kwartels aan de rugzijde helemaal openknippen met een wildschaar of open snijden met een mes. Ruggegraat wegsnijden en kwartels plat drukken. In een ovenschaal schikken en instrijken met de stroop. In een voorverwarmde oven op 200 graden laten braden gedurende 20 tot 22 minuten.