Doorgaan naar hoofdcontent

Kogelbiefstuk met oven-gegrilde tomaat en Porto-tijmsaus

 



Dit recept kun je ook openen met Recipe Keeper.

Ingrediënten:

Kogelbiefstuk

braadboter

zout en peper


boter

sjalot

Porto

verse tijm

vleesbouillon (geconcentreerd)

roux voor bruine sauzen (Maïzena)


Trostomaten

boter

Knoflook

Italiaanse kruiden

selderijzout


Frieten


Bereiding:

We beginnen met de Porto-tijmsaus:

Sjalot versnipperen en aanfruiten in boter tot lichte verkleuring.

Port en afgeritste tijmblaadjes toevoegen en even zachtjes laten koken.

Vleesbouillon en water toevoegen en 5 minuten laten koken. Lichtjes binden met de roux.

Op smaak brengen en eventueel nog een klein scheutje Port toevoegen.

Voor het serveren roer je de braadboter van de biefstuk door de saus.


Oven-gegrilde tomaat:

Verwarm de ovengril op 200 graden.

En passende ovenschaal inboteren en hierin de gehalveerde tomaten schikken.

Zachter boter mengen met geperste of fijn versnipperde knoflook, Italiaanse kruiden en selderijzout.

Leg op ieder halve tomaat een lepeltje van deze kruidenboter en plaats in de oven onder de grill voor ongeveer 10 minuten.


Kogelbiefstuk:

Haal de biefstukken minimaal 1 uur voor de bereiding uit de koeling.

Pan goed verhitten(zonder vetstof).

Biefstukken droogdeppen met keukenpapier en aan beide zijden kruiden met zout en peper uit de molen.

Boter in de hete pan doen en wachten tot de boter niet meer schuimt en lichtjes bruin wordt voor de gekruide biefstukken er in te leggen.

Beide zijden van de biefstuk dichtschroeien en verder bakken tot de gewenste bakwijze.

Haal de biefstukken uit de pan en pak ze in aluminiumfolie of doe ze in een passende pan met deksel voor 2 à 3 minuten om ze warm te houden en te vermijden dat het vlees gaat "bloeden" bij het aansnijden.

Serveren met een aardappelbereiding naar keuze, Ik heb hier de keuze gemaakt voor frieten.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Perziktaart

  Dit recept kun je ook openen met Recipe Keeper . Ingrediënten: Taartdeeg (Tante Fanny) boter Voor banketbakkersroom: 0,5 liter volle melk 4 eidooiers 125 gram suiker 35 gram maïzena vanillestok Perziken uit blik abrikozenconfituur Bereiding: Banketbakkersroom bereiden: 4 dl melk aan de kook brengen met een overlangs ingesneden vanillestok en dit 5 minuten tegen het kookpunt aan houden zodat het vanillemerg goed in de melk trekt. Eidooiers goed losroeren met de suiker. Maïzena losroeren met 1 dl melk. Eidooier- en maïzenamengsel samenvoegen. Verwijder het vanillestokje uit de melk en laat de melk weer tot het kookpunt komen. Al roerend met een garde het eidooier- maïzena - suiker - melkmengsel bij de zacht kokende melk voegen. Laat nog even al roerend tot het kookpunt komen. Laat de banketbakkersroom afkoelen. Perziken goed late uitlekken, op maat snijden en droogdeppen met keukenpapier. Oven verwarmen op200 graden. Taartvorm iets invetten en het deeg er goed in leggen  zodat...

Compote van kweeperen

 

Gelakte kwartels

Het idee voor dit recept komt uit het boek ‘Hoe te eten’ van Nigella Lawson.  Zij gebruikt sojasaus en granaatappelsiroop (grenadine) om de kwartels te lakken; ik gebruikte deze variant: Ingrediënten voor 2 personen: 4 kwartels 2 eetlepels abrikozenconfituur 4 eetlepels sojasaus 2 eetlepels mirin Bereiding: Abrikozenconfituur, sojasaus en mirin al roerende laten inkoken tot een stroop. Kwartels aan de rugzijde helemaal openknippen met een wildschaar of open snijden met een mes. Ruggegraat wegsnijden en kwartels plat drukken. In een ovenschaal schikken en instrijken met de stroop. In een voorverwarmde oven op 200 graden laten braden gedurende 20 tot 22 minuten.