Ingrediënten:
Kogelbiefstuk
braadboter
zout en peper
boter
sjalot
Porto
verse tijm
vleesbouillon (geconcentreerd)
roux voor bruine sauzen (Maïzena)
Trostomaten
boter
Knoflook
Italiaanse kruiden
selderijzout
Bereiding:
We beginnen met de Porto-tijmsaus:
Sjalot versnipperen en aanfruiten in boter tot lichte verkleuring.
Port en afgeritste tijmblaadjes toevoegen en even zachtjes laten koken.
Vleesbouillon en water toevoegen en 5 minuten laten koken. Lichtjes binden met de roux.
Op smaak brengen en eventueel nog een klein scheutje Port toevoegen.
Voor het serveren roer je de braadboter van de biefstuk door de saus.
Oven-gegrilde tomaat:
Verwarm de ovengril op 200 graden.
En passende ovenschaal inboteren en hierin de gehalveerde tomaten schikken.
Zachter boter mengen met geperste of fijn versnipperde knoflook, Italiaanse kruiden en selderijzout.
Leg op ieder halve tomaat een lepeltje van deze kruidenboter en plaats in de oven onder de grill voor ongeveer 10 minuten.
Kogelbiefstuk:
Haal de biefstukken minimaal 1 uur voor de bereiding uit de koeling.
Pan goed verhitten(zonder vetstof).
Biefstukken droogdeppen met keukenpapier en aan beide zijden kruiden met zout en peper uit de molen.
Boter in de hete pan doen en wachten tot de boter niet meer schuimt en lichtjes bruin wordt voor de gekruide biefstukken er in te leggen.
Beide zijden van de biefstuk dichtschroeien en verder bakken tot de gewenste bakwijze.
Haal de biefstukken uit de pan en pak ze in aluminiumfolie of doe ze in een passende pan met deksel voor 2 à 3 minuten om ze warm te houden en te vermijden dat het vlees gaat "bloeden" bij het aansnijden.
Serveren met een aardappelbereiding naar keuze, Ik heb hier de keuze gemaakt voor frieten.
Reacties