Doorgaan naar hoofdcontent

Appelbollen

 


Dit recept kun je ook openen met Recipe Keeper.

Op de eerste maandag na Drie Koningen = "Verloren Maandag", eten we in de provincie Antwerpen worstenbrood en appelbollen.
In tegenstelling wat dikwijls in recepten wordt vermeld, worden Antwerpse appelbollen niet gemaakt met bladerdeeg. Voor Antwerps worstenbrood en appelbollen heeft men getoerd gistdeeg nodig, dat is brooddeeg die bewerkt wordt met boter zoals bladerdeeg. Als je in Antwerpen woont kun je maar beter naar de warme bakker lopen want die Antwerpse bakkers weten echt wel hoe je worstenbrood en appelbollen maakt. Als je niet in Antwerpen woont of je wil om een andere reden toch liever dit zelf maken, dan is het maken van getoerd gistdeeg een hele klus. Je kunt het je zelf wel een beetje gemakkelijker maker door kant en klaar croissantdeeg te gebruiken, je weet wel die rolletjes van Danone (of een ander merk).

Ingrediënten:

Voor 6 appelbollen
2 rolletjes croissantdeeg van bijvoorbeeld Danone (gewoon, dus niet de extra grote)
6 appels
40 gram zachte boter
50 gram suiker
1 koffielepel kaneelpoeder
1 ei
Poedersuiker

Bereiding

Oven verwarmen op 180 graden.
Appels schillen en met appelboor klokhuis verwijderen.
Boter, suiker en kaneel goed mengen.
Gebruik 1 persoons ovenvaste schoteltjes om het vrijgekomen vocht met de suiker (karamel) op te vangen tijdens het bakken.
Met 1 rolletje croissantdeeg kun je 3 appelbollen maken. je houd dus de voorgevormde driehoekige plakken aan elkaar zodat je rechthoekige deegplakken bekomt.
Leg die over de ovenschaaltjes en schik de appels er midden in.
Doe in de uitboring van de appels het boter-suikermengsel, ongeveer 1 theelepel.
Vouw het deeg goed dicht, zorg er voor dat de appels helemaal bedekt zijn met deeg.
Ei losroeren en hiermee de appelbollen bestrijken.
Plaats in de oven voor 20 tot 25 minuten.
Indien de appelbollen te fel dreigen te verkleuren, dek ze dan af met een dubbele laag bakpapier.
Even laten afkoelen en bestrooien met poedersuiker.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Perziktaart

  Dit recept kun je ook openen met Recipe Keeper . Ingrediënten: Taartdeeg (Tante Fanny) boter Voor banketbakkersroom: 0,5 liter volle melk 4 eidooiers 125 gram suiker 35 gram maïzena vanillestok Perziken uit blik abrikozenconfituur Bereiding: Banketbakkersroom bereiden: 4 dl melk aan de kook brengen met een overlangs ingesneden vanillestok en dit 5 minuten tegen het kookpunt aan houden zodat het vanillemerg goed in de melk trekt. Eidooiers goed losroeren met de suiker. Maïzena losroeren met 1 dl melk. Eidooier- en maïzenamengsel samenvoegen. Verwijder het vanillestokje uit de melk en laat de melk weer tot het kookpunt komen. Al roerend met een garde het eidooier- maïzena - suiker - melkmengsel bij de zacht kokende melk voegen. Laat nog even al roerend tot het kookpunt komen. Laat de banketbakkersroom afkoelen. Perziken goed late uitlekken, op maat snijden en droogdeppen met keukenpapier. Oven verwarmen op200 graden. Taartvorm iets invetten en het deeg er goed in leggen  zodat...

Compote van kweeperen

 

Gelakte kwartels

Het idee voor dit recept komt uit het boek ‘Hoe te eten’ van Nigella Lawson.  Zij gebruikt sojasaus en granaatappelsiroop (grenadine) om de kwartels te lakken; ik gebruikte deze variant: Ingrediënten voor 2 personen: 4 kwartels 2 eetlepels abrikozenconfituur 4 eetlepels sojasaus 2 eetlepels mirin Bereiding: Abrikozenconfituur, sojasaus en mirin al roerende laten inkoken tot een stroop. Kwartels aan de rugzijde helemaal openknippen met een wildschaar of open snijden met een mes. Ruggegraat wegsnijden en kwartels plat drukken. In een ovenschaal schikken en instrijken met de stroop. In een voorverwarmde oven op 200 graden laten braden gedurende 20 tot 22 minuten.