Doorgaan naar hoofdcontent

Pistolets

 


Dit recept kun je ook openen met Recipe Keeper.

Pistolets zijn ronde broodjes met een dunne krokante korst en een zachte kruim.
Voor het maken van pistolets heb je eigenlijk een stoomoven nodig. Zelf heb ik de kleine goedkope Bourgini stoomoven  (Blokker). Daarin kun je tegelijkertijd slechts 6 pistolets maken. Dat is net genoeg voor 2 personen. Heb je een grotere stoomoven dan kun je er gemakkelijk 12 in maken en zullen de instructies aangepast worden naar je eigen oven instellingen en ervaring.

Ingrediënten:

250 gram bloem
145 gram water
10 gram vers gist
4 gram zout
8 gram boter
Weinig gesmolten boter

Bereiding:

Maak een soepel elastisch deeg van alle ingrediënten behalve de gesmolten boter.
Laat 30 minuten afgedekt rijzen op een warme plaats, bijvoorbeeld in de stoomoven op 40 graden.
Het deeg ontgassen (even kneden zodat het meest gas er uit gewerkt wordt) .
Laat afgedekt rusten gedurende 15 minuten.
Verdeel het deeg in 6 gelijke stukken en bol ze op.
Leg op een bakplaat met bakpapier en bestrooi licht met bloem.
Druk de bolletjes plat met een deegkrabber of een spatel en bestrijk licht met gesmolten boter.
Gebruik het rijs programma van de stoomoven (40 graden met minimale stoom gedurende 30 minuten).
Na het einde van deze rijstijd laat je de gevormde stoom ontsnappen.
Laat de gerezen broodjes in de oven staan en gebruik de snelle opwarming van de oven tot 180 graden. Als deze temperatuur bereikt is verhoog je de oventemperatuur tot 220 graden (onder en boven warmte).
14 minuten bakken.
Draai de pistolets om, de onderzijde is immers nog licht vochtig van de stoom.
Bak ze onderstoven nog eens 5 minuten op 220 graden.
Laat afkoelen op een rooster.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Perziktaart

  Dit recept kun je ook openen met Recipe Keeper . Ingrediënten: Taartdeeg (Tante Fanny) boter Voor banketbakkersroom: 0,5 liter volle melk 4 eidooiers 125 gram suiker 35 gram maïzena vanillestok Perziken uit blik abrikozenconfituur Bereiding: Banketbakkersroom bereiden: 4 dl melk aan de kook brengen met een overlangs ingesneden vanillestok en dit 5 minuten tegen het kookpunt aan houden zodat het vanillemerg goed in de melk trekt. Eidooiers goed losroeren met de suiker. Maïzena losroeren met 1 dl melk. Eidooier- en maïzenamengsel samenvoegen. Verwijder het vanillestokje uit de melk en laat de melk weer tot het kookpunt komen. Al roerend met een garde het eidooier- maïzena - suiker - melkmengsel bij de zacht kokende melk voegen. Laat nog even al roerend tot het kookpunt komen. Laat de banketbakkersroom afkoelen. Perziken goed late uitlekken, op maat snijden en droogdeppen met keukenpapier. Oven verwarmen op200 graden. Taartvorm iets invetten en het deeg er goed in leggen  zodat...

Compote van kweeperen

 

Gelakte kwartels

Het idee voor dit recept komt uit het boek ‘Hoe te eten’ van Nigella Lawson.  Zij gebruikt sojasaus en granaatappelsiroop (grenadine) om de kwartels te lakken; ik gebruikte deze variant: Ingrediënten voor 2 personen: 4 kwartels 2 eetlepels abrikozenconfituur 4 eetlepels sojasaus 2 eetlepels mirin Bereiding: Abrikozenconfituur, sojasaus en mirin al roerende laten inkoken tot een stroop. Kwartels aan de rugzijde helemaal openknippen met een wildschaar of open snijden met een mes. Ruggegraat wegsnijden en kwartels plat drukken. In een ovenschaal schikken en instrijken met de stroop. In een voorverwarmde oven op 200 graden laten braden gedurende 20 tot 22 minuten.