Doorgaan naar hoofdcontent

Kip met citroen, groene asperges en basmatirijst

 


Dit recept kun je ook openen met Recipe Keeper.

Ingrediënten:

Braadkip
olijfolie
boter
zout en peper
2 citroenen
ui
wortel
knoflook
kippenbouillon
Basmatirijst
groene asperges
Chilimix

Bereiding:

Kip in 8 stukken snijden:
2 filets + 2 dijen + 2 drumsticks + 2 vleugelstukken.
Haal ook de rug filets ( Fransen spreken hier over "le sot l' y laisse"  ( de zot laat het zitten) uit het karkas.


Van het karkas dat je overhoud na de versnijding zet je op in licht gezouten water met een ui, enkele kruidnagels, peper, laurier en tijm om een bouillon van te maken. Je laat deze bouillon 40 minuten trekken op een zacht vuurtje.

De stukken kip droogdeppen met keukenpapier en kruiden met zout en chilimix.

De stukken kip kleuren in de hete boter - olie.

Ui en wortel klein snijden.
Na het kleuren de stukken kip uit de pan nemen.
Ui en wortel bij het hete braadvet doen en hierop de stukken kip 10 minuten laten smoren onder deksel.
De stukkenkip weer uit de pan halen en u de rijst in de pan doen en even met de ui en wortel verhitten zodat de rijst glazig wordt.
Citroenzeste (het gele gedeelte van de schil), citroensap en kippenbouillon toevoegen en aan de kook brengen.
De stukken kip met bot op de rijst leggen en onder deksel laten sudderen gedurende 10 minuten. De kipfilets er bij leggen en nog eens 5 minuten laten sudderen.
Asperges schoonmaken, de laatste cm van de stengel verwijderen en de rest van de stengel in stukken van 3 cm snijden.
Kip uit de pan helen en de asperges (behalve de zachte koppen) onder de rijst roeren.
Intussen de kip in een ovenschaal onder de ovengrill plaatsen.
De laatste 2 minuten de aspergekoppen door de rijst roeren.
Leg de stukken kip terug bovenop in de pan en dien op als eenpansgerecht.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Perziktaart

  Dit recept kun je ook openen met Recipe Keeper . Ingrediënten: Taartdeeg (Tante Fanny) boter Voor banketbakkersroom: 0,5 liter volle melk 4 eidooiers 125 gram suiker 35 gram maïzena vanillestok Perziken uit blik abrikozenconfituur Bereiding: Banketbakkersroom bereiden: 4 dl melk aan de kook brengen met een overlangs ingesneden vanillestok en dit 5 minuten tegen het kookpunt aan houden zodat het vanillemerg goed in de melk trekt. Eidooiers goed losroeren met de suiker. Maïzena losroeren met 1 dl melk. Eidooier- en maïzenamengsel samenvoegen. Verwijder het vanillestokje uit de melk en laat de melk weer tot het kookpunt komen. Al roerend met een garde het eidooier- maïzena - suiker - melkmengsel bij de zacht kokende melk voegen. Laat nog even al roerend tot het kookpunt komen. Laat de banketbakkersroom afkoelen. Perziken goed late uitlekken, op maat snijden en droogdeppen met keukenpapier. Oven verwarmen op200 graden. Taartvorm iets invetten en het deeg er goed in leggen  zodat...

Compote van kweeperen

 

Gelakte kwartels

Het idee voor dit recept komt uit het boek ‘Hoe te eten’ van Nigella Lawson.  Zij gebruikt sojasaus en granaatappelsiroop (grenadine) om de kwartels te lakken; ik gebruikte deze variant: Ingrediënten voor 2 personen: 4 kwartels 2 eetlepels abrikozenconfituur 4 eetlepels sojasaus 2 eetlepels mirin Bereiding: Abrikozenconfituur, sojasaus en mirin al roerende laten inkoken tot een stroop. Kwartels aan de rugzijde helemaal openknippen met een wildschaar of open snijden met een mes. Ruggegraat wegsnijden en kwartels plat drukken. In een ovenschaal schikken en instrijken met de stroop. In een voorverwarmde oven op 200 graden laten braden gedurende 20 tot 22 minuten.