Doorgaan naar hoofdcontent

Ovenschotel van bloemkool met spekjes en aardappelen

 


Dit recept kun je ook openen met Recipe Keeper.

Ingrediënten:

Bloemkool
aardappelen (vastkokend
Spekreepjes licht gerookt
boter
bloem
Volle melk
zout, peper, nootmuskaat
geraspte gruyère kaas

Bereiding:

Bloemkool in roosjes verdelen.
Aardappelen in gelijkmatige vorm snijden.
Aardappelen en bloemkool 15 tot 20 minuten stomen bij 100 graden.
Kaassaus bereiden:
Een roux maken van boter en bloem en al roerende de volle melk toevoegen en zachtjes laten koken voor enkele minuten.
Van het vuur weg op smaak brengen en de geraspte kaas er door mengen.
Ovenschaal inboteren en één deel van de ovenschaal gebruiken voor de bloemkool, het andere deel voor de aardappelen.
Doe de kaassaus over de bloemkool en lepel over de aardappelen wat gesmolten boter.
Verdeel de spekreepjes over de kaassaus en plaats de schaal in de oven op 180 graden gedurende 15 minuten of tot er een mooi korstje op komt en de spekreepjes krokant gebakken zijn. 


Reacties

Populaire posts van deze blog

Perziktaart

  Dit recept kun je ook openen met Recipe Keeper . Ingrediënten: Taartdeeg (Tante Fanny) boter Voor banketbakkersroom: 0,5 liter volle melk 4 eidooiers 125 gram suiker 35 gram maïzena vanillestok Perziken uit blik abrikozenconfituur Bereiding: Banketbakkersroom bereiden: 4 dl melk aan de kook brengen met een overlangs ingesneden vanillestok en dit 5 minuten tegen het kookpunt aan houden zodat het vanillemerg goed in de melk trekt. Eidooiers goed losroeren met de suiker. Maïzena losroeren met 1 dl melk. Eidooier- en maïzenamengsel samenvoegen. Verwijder het vanillestokje uit de melk en laat de melk weer tot het kookpunt komen. Al roerend met een garde het eidooier- maïzena - suiker - melkmengsel bij de zacht kokende melk voegen. Laat nog even al roerend tot het kookpunt komen. Laat de banketbakkersroom afkoelen. Perziken goed late uitlekken, op maat snijden en droogdeppen met keukenpapier. Oven verwarmen op200 graden. Taartvorm iets invetten en het deeg er goed in leggen  zodat...

Compote van kweeperen

 

Gelakte kwartels

Het idee voor dit recept komt uit het boek ‘Hoe te eten’ van Nigella Lawson.  Zij gebruikt sojasaus en granaatappelsiroop (grenadine) om de kwartels te lakken; ik gebruikte deze variant: Ingrediënten voor 2 personen: 4 kwartels 2 eetlepels abrikozenconfituur 4 eetlepels sojasaus 2 eetlepels mirin Bereiding: Abrikozenconfituur, sojasaus en mirin al roerende laten inkoken tot een stroop. Kwartels aan de rugzijde helemaal openknippen met een wildschaar of open snijden met een mes. Ruggegraat wegsnijden en kwartels plat drukken. In een ovenschaal schikken en instrijken met de stroop. In een voorverwarmde oven op 200 graden laten braden gedurende 20 tot 22 minuten.