Doorgaan naar hoofdcontent

Drie Koningen taart

 


Dit recept kun je ook openen met Recipe Keeper.

De traditie wil dat er een rauwe bruine boon in het beslag wordt gedaan. Wie het stuk taart heeft met de boon erin mag zich op Drie Koningen dag  koning wanen.

Ingrediënten:

2 ronde plakken bladerdeeg van 230 gram
100 gram boter
100 gram suiker
100 gram amandelmeel
2 eieren
citroenrasp van 1 citroen
snufje zout
1 eidooier

Bereiding:

Doe in een taartvorm een vel bakpapier en leg daarop de eerste plak bladerdeeg. Bevestig het deeg goed aan de rand.
Dit bakpapier is niet noodzakelijk maar het helpt wel om de taart, eenmaal gebakken gemakkelijk uit de vorm te halen.
Boter met suiker romig roeren in een keukenmachine of met een mixer en maak het beslag verder af met de eieren, zout , citroenrasp en amandelmeel.
Oven verwarmen op 180 à 200 graden
Doe het goed gemengde beslag in de taartvorm op het bladerdeeg.
De tweede plak bladerdeeg is iets te groot, dat kun je zo laten, dan krijg je een hogere kroonrand of je snijdt er rondom een rand af.
Leg deze tweede plak bladerdeeg op de taart en knijp de randen van de twee plakken deeg goed samen zodat een opstaande kroon wordt gevormd.
Maak met een scherp mesje vanuit het midden licht gebogen insnijdingen rondom in de bovenste deegplak.
Roer de eidooier los en bestrijk er de hele taart me met behulp van een keukenkwastje.
Plaats in de oven voor 30 à 40 minuten.
Wanner de taart te donker dreigt te worden, leg dan tijdig een dubbele laag bakpapier bovenop de taart.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Perziktaart

  Dit recept kun je ook openen met Recipe Keeper . Ingrediënten: Taartdeeg (Tante Fanny) boter Voor banketbakkersroom: 0,5 liter volle melk 4 eidooiers 125 gram suiker 35 gram maïzena vanillestok Perziken uit blik abrikozenconfituur Bereiding: Banketbakkersroom bereiden: 4 dl melk aan de kook brengen met een overlangs ingesneden vanillestok en dit 5 minuten tegen het kookpunt aan houden zodat het vanillemerg goed in de melk trekt. Eidooiers goed losroeren met de suiker. Maïzena losroeren met 1 dl melk. Eidooier- en maïzenamengsel samenvoegen. Verwijder het vanillestokje uit de melk en laat de melk weer tot het kookpunt komen. Al roerend met een garde het eidooier- maïzena - suiker - melkmengsel bij de zacht kokende melk voegen. Laat nog even al roerend tot het kookpunt komen. Laat de banketbakkersroom afkoelen. Perziken goed late uitlekken, op maat snijden en droogdeppen met keukenpapier. Oven verwarmen op200 graden. Taartvorm iets invetten en het deeg er goed in leggen  zodat...

Compote van kweeperen

 

Gelakte kwartels

Het idee voor dit recept komt uit het boek ‘Hoe te eten’ van Nigella Lawson.  Zij gebruikt sojasaus en granaatappelsiroop (grenadine) om de kwartels te lakken; ik gebruikte deze variant: Ingrediënten voor 2 personen: 4 kwartels 2 eetlepels abrikozenconfituur 4 eetlepels sojasaus 2 eetlepels mirin Bereiding: Abrikozenconfituur, sojasaus en mirin al roerende laten inkoken tot een stroop. Kwartels aan de rugzijde helemaal openknippen met een wildschaar of open snijden met een mes. Ruggegraat wegsnijden en kwartels plat drukken. In een ovenschaal schikken en instrijken met de stroop. In een voorverwarmde oven op 200 graden laten braden gedurende 20 tot 22 minuten.