Doorgaan naar hoofdcontent

Doperwten op Franse wijze


Doperwten op Franse wijze
Ingrediënten (voor 4 personen)
1 kg verse doperwten (met peul)
1 kleine ui
2 stengels lente-ui
1 kropsla (enkel de blaadjes van de kern)
1 bosje peterselie
zout en peper
50 gram boter

Bereiding
Dopertwen peulen en wassen (van 1 kg ongepeulde erwten blijft ongeveer 325 gram erwtjes over).
Licht gezouten water aan de kook brengen en hierin de erwtjes 3 minuten blancheren.
De geblancheerde erwten afgieten en laten uitlekken in een vergiet.
Ui versnipperen, lente-ui wassen en klein snijden.
Versnipperde ui in boter aanstoven, doperwten en lente-ui toevoegen, kruiden met zout en peper en onder deksel zachtjes laten stoven gedurende 10 minuten.
Ondertussen de peterselie schoonmaken, wassen en fijnhakken; de slablaadjes wassen en in reepjes snijden.
Op het laatste moment de gehakte peterselie en de sla door de erwtjes roeren en op smaak brengen met zout en peper (wanneer men dat wenst kan men een beetje suiker toevoegen maar dat doe ik zelf nooit).

Reacties

Populaire posts van deze blog

Perziktaart

  Dit recept kun je ook openen met Recipe Keeper . Ingrediënten: Taartdeeg (Tante Fanny) boter Voor banketbakkersroom: 0,5 liter volle melk 4 eidooiers 125 gram suiker 35 gram maïzena vanillestok Perziken uit blik abrikozenconfituur Bereiding: Banketbakkersroom bereiden: 4 dl melk aan de kook brengen met een overlangs ingesneden vanillestok en dit 5 minuten tegen het kookpunt aan houden zodat het vanillemerg goed in de melk trekt. Eidooiers goed losroeren met de suiker. Maïzena losroeren met 1 dl melk. Eidooier- en maïzenamengsel samenvoegen. Verwijder het vanillestokje uit de melk en laat de melk weer tot het kookpunt komen. Al roerend met een garde het eidooier- maïzena - suiker - melkmengsel bij de zacht kokende melk voegen. Laat nog even al roerend tot het kookpunt komen. Laat de banketbakkersroom afkoelen. Perziken goed late uitlekken, op maat snijden en droogdeppen met keukenpapier. Oven verwarmen op200 graden. Taartvorm iets invetten en het deeg er goed in leggen  zodat...

Compote van kweeperen

 

Gelakte kwartels

Het idee voor dit recept komt uit het boek ‘Hoe te eten’ van Nigella Lawson.  Zij gebruikt sojasaus en granaatappelsiroop (grenadine) om de kwartels te lakken; ik gebruikte deze variant: Ingrediënten voor 2 personen: 4 kwartels 2 eetlepels abrikozenconfituur 4 eetlepels sojasaus 2 eetlepels mirin Bereiding: Abrikozenconfituur, sojasaus en mirin al roerende laten inkoken tot een stroop. Kwartels aan de rugzijde helemaal openknippen met een wildschaar of open snijden met een mes. Ruggegraat wegsnijden en kwartels plat drukken. In een ovenschaal schikken en instrijken met de stroop. In een voorverwarmde oven op 200 graden laten braden gedurende 20 tot 22 minuten.