Doorgaan naar hoofdcontent

Pinksterpudding

Pinksterpudding
Ingrediënten (voor 4 personen)
2 eieren
60 gram suiker
2 zakjes vanillesuiker
75 gram bloem
1/2 liter melk
1 citroen
anijszaadjes, nootmuskaat
8 koekjes (lange vingers/ boudoirs)
1 klein blikje perziken op siroop
1,25 dl room
1/2 eetlepel cognac
50 gram poedersuiker

Bereiding
Eieren met de suiker schuimig roeren.
Citroen dun schillen (zonder wit).
Boter laten smelten, bloem toevoegen, goed mengen en beetje bij beetje de melk toevoegen.
Citroenzeste even laten meekoken.
De pudding op dikte laten komen.
Van het vuur weg de schuimige eieren, een mespuntje nootmuskaat en enkele anijszaadjes door de pudding roeren en citroenzeste verwijderen.
De perziken laten uitlekken en in plakjes snijden.
In een schaal met rand een laag pudding gieten (de helft) en daarop de koekjes en de plakjes perzik schikken.
Daarover doet men de andere helft van de pudding.
Klop de slagroom met de poedersuiker en voeg een beetje cognac en een heel weinig nootmuskaat toe.
Wanneer de pudding enigszins is afgekoeld, de slagroom over het geheel verdelen.
Laat deze bereiding 4 uren in de koelkast rusten.

Tip: Dit gerecht kan men ook bereiden met custard, dan gebruikt men geen boter en bloem om de pudding te maken. Voor de bereiding van custardpudding (vanillepudding) raadpleegt men de verpakking omdat de hoeveelheid custard die men nodig heeft kan verschillen van merk tot merk.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Perziktaart

  Dit recept kun je ook openen met Recipe Keeper . Ingrediënten: Taartdeeg (Tante Fanny) boter Voor banketbakkersroom: 0,5 liter volle melk 4 eidooiers 125 gram suiker 35 gram maïzena vanillestok Perziken uit blik abrikozenconfituur Bereiding: Banketbakkersroom bereiden: 4 dl melk aan de kook brengen met een overlangs ingesneden vanillestok en dit 5 minuten tegen het kookpunt aan houden zodat het vanillemerg goed in de melk trekt. Eidooiers goed losroeren met de suiker. Maïzena losroeren met 1 dl melk. Eidooier- en maïzenamengsel samenvoegen. Verwijder het vanillestokje uit de melk en laat de melk weer tot het kookpunt komen. Al roerend met een garde het eidooier- maïzena - suiker - melkmengsel bij de zacht kokende melk voegen. Laat nog even al roerend tot het kookpunt komen. Laat de banketbakkersroom afkoelen. Perziken goed late uitlekken, op maat snijden en droogdeppen met keukenpapier. Oven verwarmen op200 graden. Taartvorm iets invetten en het deeg er goed in leggen  zodat...

Compote van kweeperen

 

Gelakte kwartels

Het idee voor dit recept komt uit het boek ‘Hoe te eten’ van Nigella Lawson.  Zij gebruikt sojasaus en granaatappelsiroop (grenadine) om de kwartels te lakken; ik gebruikte deze variant: Ingrediënten voor 2 personen: 4 kwartels 2 eetlepels abrikozenconfituur 4 eetlepels sojasaus 2 eetlepels mirin Bereiding: Abrikozenconfituur, sojasaus en mirin al roerende laten inkoken tot een stroop. Kwartels aan de rugzijde helemaal openknippen met een wildschaar of open snijden met een mes. Ruggegraat wegsnijden en kwartels plat drukken. In een ovenschaal schikken en instrijken met de stroop. In een voorverwarmde oven op 200 graden laten braden gedurende 20 tot 22 minuten.