Doorgaan naar hoofdcontent

Normandisch dessertgebak

Normandisch dessertgebak
Ingrediënten (voor ongeveer 8 porties)
6 zachtzure appels
150 gram gesmolten boter
200 gram fijne kristalsuiker
1 borrelglaasje calvados
300 gram bloem
5 eieren
1/4 liter melk
1 pakje droge gist

Bereiding
Appels schillen, klokhuis verwijderen en in dunne plakjes snijden.
Appelschijfjes in een schaal doen en bestrooien met een eetlepel suiker, overgieten met de calvados. Ongeveer een half uur laten intrekken.
100 gram suiker met de helft van de boter losroeren.
Met deze gesuikerde boter een springvorm invetten.
Leg op de bodem van de springvorm de appelschijfjes.
Oven voorverwarmen op 180 graden.
Eieren splitsen en de dooiers met de rest van de suiker losroeren.
Bloem, droge gist, de rest van de gesmolten boter en de melk door het eidooiermengsel roeren.
Eiwit tot sneeuw kloppen en door het deeg roeren.
Het deeg over de appels doen en gedurende 45 minuten in de warme oven plaatsen.
Controleer de gaarheid door met een puntig mes tot in het midden van het gebak te steken. Het mes moet er schoon uitkomen.
Maak de rand los en laat iets of wat afkoelen tot lauwe temperatuur.
Verdeel in porties.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Perziktaart

  Dit recept kun je ook openen met Recipe Keeper . Ingrediënten: Taartdeeg (Tante Fanny) boter Voor banketbakkersroom: 0,5 liter volle melk 4 eidooiers 125 gram suiker 35 gram maïzena vanillestok Perziken uit blik abrikozenconfituur Bereiding: Banketbakkersroom bereiden: 4 dl melk aan de kook brengen met een overlangs ingesneden vanillestok en dit 5 minuten tegen het kookpunt aan houden zodat het vanillemerg goed in de melk trekt. Eidooiers goed losroeren met de suiker. Maïzena losroeren met 1 dl melk. Eidooier- en maïzenamengsel samenvoegen. Verwijder het vanillestokje uit de melk en laat de melk weer tot het kookpunt komen. Al roerend met een garde het eidooier- maïzena - suiker - melkmengsel bij de zacht kokende melk voegen. Laat nog even al roerend tot het kookpunt komen. Laat de banketbakkersroom afkoelen. Perziken goed late uitlekken, op maat snijden en droogdeppen met keukenpapier. Oven verwarmen op200 graden. Taartvorm iets invetten en het deeg er goed in leggen  zodat...

Compote van kweeperen

 

Gelakte kwartels

Het idee voor dit recept komt uit het boek ‘Hoe te eten’ van Nigella Lawson.  Zij gebruikt sojasaus en granaatappelsiroop (grenadine) om de kwartels te lakken; ik gebruikte deze variant: Ingrediënten voor 2 personen: 4 kwartels 2 eetlepels abrikozenconfituur 4 eetlepels sojasaus 2 eetlepels mirin Bereiding: Abrikozenconfituur, sojasaus en mirin al roerende laten inkoken tot een stroop. Kwartels aan de rugzijde helemaal openknippen met een wildschaar of open snijden met een mes. Ruggegraat wegsnijden en kwartels plat drukken. In een ovenschaal schikken en instrijken met de stroop. In een voorverwarmde oven op 200 graden laten braden gedurende 20 tot 22 minuten.