Doorgaan naar hoofdcontent

Pilaw van basmatirijst met paprika en courgette



Rijstvelden in het noorden van Vietnam

Pilaw van basmatirijst met paprika en courgette
Ingrediënten (voor 4 personen)
300 gram basmatirijst
0,5 ui
2 teentjes knoflook (niet gepeld)
1 rode peper
1 rode paprika
3 eetlepels olijfolie
1 kleine courgette
1 laurierblad
zout
enkele blaadjes basilicum

Bereiding
Ui versnipperen.
Rode peper wassen, van zaadlijst ontdoen en heel fijn snijden.
Rode paprika wassen, van zaadlijst ontdoen en in gelijkmatige dobbelsteentjes snijden.
Oven voorverwarmen op 200 graden.
Ui, knoflookteentjes, rode peper, paprika en rijst in hete olie aanfruiten totdat de rijst alle olie heeft opgenomen.
Bevochtigen met een halve liter water, zout en laurierblad toevoegen.
Aan de kook brengen.
Ondertussen een stuk bakpapier rond uitknippen ter grootte van de pan en licht instrijken met wat olie.
De courgette wassen en in gelijkmatige dobbelsteentjes snijden.
Wanneer de rijst kookt, van het vuur nemen, de courgette er door mengen en afdekken met het bakpapier.
In de oven plaatsen gedurende 15 minuten.
Controleren of de rijst droog en gaar is. Eventueel nog iets langer in de oven laten staan.
De rijst losroeren en afwerken met enkele blaadjes basilicum.

Opmerking:
In plaats van in een pan in de oven te bereiden kan je dit gerecht ook in een tajine op het fornuis maken.

Dit gerecht bevat per portie ongeveer:

380 kcal, 7 gram eiwit, 8 gram vet waarvan 1 gram verzadigd vet, 65 gram koolhydraten en 2 gram vezel.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Perziktaart

  Dit recept kun je ook openen met Recipe Keeper . Ingrediënten: Taartdeeg (Tante Fanny) boter Voor banketbakkersroom: 0,5 liter volle melk 4 eidooiers 125 gram suiker 35 gram maïzena vanillestok Perziken uit blik abrikozenconfituur Bereiding: Banketbakkersroom bereiden: 4 dl melk aan de kook brengen met een overlangs ingesneden vanillestok en dit 5 minuten tegen het kookpunt aan houden zodat het vanillemerg goed in de melk trekt. Eidooiers goed losroeren met de suiker. Maïzena losroeren met 1 dl melk. Eidooier- en maïzenamengsel samenvoegen. Verwijder het vanillestokje uit de melk en laat de melk weer tot het kookpunt komen. Al roerend met een garde het eidooier- maïzena - suiker - melkmengsel bij de zacht kokende melk voegen. Laat nog even al roerend tot het kookpunt komen. Laat de banketbakkersroom afkoelen. Perziken goed late uitlekken, op maat snijden en droogdeppen met keukenpapier. Oven verwarmen op200 graden. Taartvorm iets invetten en het deeg er goed in leggen  zodat...

Compote van kweeperen

 

Gelakte kwartels

Het idee voor dit recept komt uit het boek ‘Hoe te eten’ van Nigella Lawson.  Zij gebruikt sojasaus en granaatappelsiroop (grenadine) om de kwartels te lakken; ik gebruikte deze variant: Ingrediënten voor 2 personen: 4 kwartels 2 eetlepels abrikozenconfituur 4 eetlepels sojasaus 2 eetlepels mirin Bereiding: Abrikozenconfituur, sojasaus en mirin al roerende laten inkoken tot een stroop. Kwartels aan de rugzijde helemaal openknippen met een wildschaar of open snijden met een mes. Ruggegraat wegsnijden en kwartels plat drukken. In een ovenschaal schikken en instrijken met de stroop. In een voorverwarmde oven op 200 graden laten braden gedurende 20 tot 22 minuten.