Ingrediënten (voor 4 personen)
4 verse artisjokken
2 citroenen
zout en peperkorrels
1/2 dl olijfolie
3 eetlepels truffelolie
4 eetlepels witte wijnazijn
1 theelepel fijne mosterd
1 kleine versnipperde sjalot
1 eetlepel honing
1 eetlepel gehakte peterselie
Bereiding
Artisjokken panklaar maken: Stelen afbreken; de top met een scherp mes afsnijden; de punten van de blaadjes afknippen en de bodem egaal bijsnijden.
De vlakgesneden top en de onderkant goed inwrijven met citroen.
De artisjokken opzetten met koud gezouten water waaraan peperkorrels zijn toegevoegd en 1,5 in stukken gesneden citroen.
Breng aan de kook en laat 30 minuten zachtjes koken.
Laten afkoelen in het kookvocht.
Vinaigrette bereiden:
Fijngesnipperde sjalot, peterselie, honing, mosterd en azijn losroeren.
Olie door dit azijnmengsel roeren en zorgen dat alles goed gemengd is.
Laat de afgekoelde artisjokken goed uitlekken, schik op bordjes en serveer met de vinaigrette die per gast in een klein schaaltje apart wordt gegeven.
De blaadjes worden aan tafel afgeplukt en gedoopt in de vinaigrette.
Hooi verwijderen.
De bodem kan in zijn geheel met de vinaigrette worden gegeten.
Reacties