Doorgaan naar hoofdcontent

Artisjok met vinaigrette

Artisjok met vinaigrette
Ingrediënten (voor 4 personen)
4 verse artisjokken
2 citroenen
zout en peperkorrels
1/2 dl olijfolie
3 eetlepels truffelolie
4 eetlepels witte wijnazijn
1 theelepel fijne mosterd
1 kleine versnipperde sjalot
1 eetlepel honing
1 eetlepel gehakte peterselie

Bereiding
Artisjokken panklaar maken: Stelen afbreken; de top met een scherp mes afsnijden; de punten van de blaadjes afknippen en de bodem egaal bijsnijden.
De vlakgesneden top en de onderkant goed inwrijven met citroen.
De artisjokken opzetten met koud gezouten water waaraan peperkorrels zijn toegevoegd en 1,5 in stukken gesneden citroen.
Breng aan de kook en laat 30 minuten zachtjes koken.
Laten afkoelen in het kookvocht.
Vinaigrette bereiden:
Fijngesnipperde sjalot, peterselie, honing, mosterd en azijn losroeren.
Olie door dit azijnmengsel roeren en zorgen dat alles goed gemengd is.
Laat de afgekoelde artisjokken goed uitlekken, schik op bordjes en serveer met de vinaigrette die per gast in een klein schaaltje apart wordt gegeven.
De blaadjes worden aan tafel afgeplukt en gedoopt in de vinaigrette.
Hooi verwijderen.
De bodem kan in zijn geheel met de vinaigrette worden gegeten.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Perziktaart

  Dit recept kun je ook openen met Recipe Keeper . Ingrediënten: Taartdeeg (Tante Fanny) boter Voor banketbakkersroom: 0,5 liter volle melk 4 eidooiers 125 gram suiker 35 gram maïzena vanillestok Perziken uit blik abrikozenconfituur Bereiding: Banketbakkersroom bereiden: 4 dl melk aan de kook brengen met een overlangs ingesneden vanillestok en dit 5 minuten tegen het kookpunt aan houden zodat het vanillemerg goed in de melk trekt. Eidooiers goed losroeren met de suiker. Maïzena losroeren met 1 dl melk. Eidooier- en maïzenamengsel samenvoegen. Verwijder het vanillestokje uit de melk en laat de melk weer tot het kookpunt komen. Al roerend met een garde het eidooier- maïzena - suiker - melkmengsel bij de zacht kokende melk voegen. Laat nog even al roerend tot het kookpunt komen. Laat de banketbakkersroom afkoelen. Perziken goed late uitlekken, op maat snijden en droogdeppen met keukenpapier. Oven verwarmen op200 graden. Taartvorm iets invetten en het deeg er goed in leggen  zodat...

Compote van kweeperen

 

Gelakte kwartels

Het idee voor dit recept komt uit het boek ‘Hoe te eten’ van Nigella Lawson.  Zij gebruikt sojasaus en granaatappelsiroop (grenadine) om de kwartels te lakken; ik gebruikte deze variant: Ingrediënten voor 2 personen: 4 kwartels 2 eetlepels abrikozenconfituur 4 eetlepels sojasaus 2 eetlepels mirin Bereiding: Abrikozenconfituur, sojasaus en mirin al roerende laten inkoken tot een stroop. Kwartels aan de rugzijde helemaal openknippen met een wildschaar of open snijden met een mes. Ruggegraat wegsnijden en kwartels plat drukken. In een ovenschaal schikken en instrijken met de stroop. In een voorverwarmde oven op 200 graden laten braden gedurende 20 tot 22 minuten.