Doorgaan naar hoofdcontent

Rijstebrij met saffraan

Rijstebrij met saffraan
Ingrediënten (voor 4 personen)
100 gram gebroken rijst
0,5 liter halfvolle melk
enkele draadjes saffraan
2 eetlepels fijne kristalsuiker
1 eidooier
4 eetlepels room
4 eetlepels bruine suiker

Bereiding
Melk op een zacht vuurtje heel langzaam opwarmen om aanbranden te voorkomen.
Eens deze goed warm is, kan je het vuur hoger zetten om de melk aan de kook te brengen.
Rijst en saffraan toevoegen en al roerende opnieuw aan de kook brengen.
Op een vlamverdeler plaatsen en onder deksel 15 minuten zachtjes laten koken.
Ondertussen de eidooier losroeren met de room.
Op het einde van het kookproces de suiker door de pap roeren tot deze helemaal is opgelost.
Dan het eidooiermengsel toevoegen en al roerende zachtjes tot aan het kookpunt laten komen.
De rijstebrij over 4 dessertschaaltjes verdelen.
Dit nagerecht kan zowel warm, lauw als koud geserveerd worden.
Indien je de rijstebrij laat afkoelen, dek hem dan af met plasticfolie (waarin je hier en daar een gaatje hebt geprikt) om velvorming of uitdroging te voorkomen.
Geef de bruine suiker er apart bij zodat ieder naar believen kan toevoegen.

Dit gerecht bevat per portie ongeveer:

280 kcal, 7 gram eiwit, 7 gram vet waarvan 3 gram verzadigd vet en 36 gram koolhydraten.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Perziktaart

  Dit recept kun je ook openen met Recipe Keeper . Ingrediënten: Taartdeeg (Tante Fanny) boter Voor banketbakkersroom: 0,5 liter volle melk 4 eidooiers 125 gram suiker 35 gram maïzena vanillestok Perziken uit blik abrikozenconfituur Bereiding: Banketbakkersroom bereiden: 4 dl melk aan de kook brengen met een overlangs ingesneden vanillestok en dit 5 minuten tegen het kookpunt aan houden zodat het vanillemerg goed in de melk trekt. Eidooiers goed losroeren met de suiker. Maïzena losroeren met 1 dl melk. Eidooier- en maïzenamengsel samenvoegen. Verwijder het vanillestokje uit de melk en laat de melk weer tot het kookpunt komen. Al roerend met een garde het eidooier- maïzena - suiker - melkmengsel bij de zacht kokende melk voegen. Laat nog even al roerend tot het kookpunt komen. Laat de banketbakkersroom afkoelen. Perziken goed late uitlekken, op maat snijden en droogdeppen met keukenpapier. Oven verwarmen op200 graden. Taartvorm iets invetten en het deeg er goed in leggen  zodat...

Compote van kweeperen

 

Gelakte kwartels

Het idee voor dit recept komt uit het boek ‘Hoe te eten’ van Nigella Lawson.  Zij gebruikt sojasaus en granaatappelsiroop (grenadine) om de kwartels te lakken; ik gebruikte deze variant: Ingrediënten voor 2 personen: 4 kwartels 2 eetlepels abrikozenconfituur 4 eetlepels sojasaus 2 eetlepels mirin Bereiding: Abrikozenconfituur, sojasaus en mirin al roerende laten inkoken tot een stroop. Kwartels aan de rugzijde helemaal openknippen met een wildschaar of open snijden met een mes. Ruggegraat wegsnijden en kwartels plat drukken. In een ovenschaal schikken en instrijken met de stroop. In een voorverwarmde oven op 200 graden laten braden gedurende 20 tot 22 minuten.