Doorgaan naar hoofdcontent

Chocoladesoufflé

Chocoladesoufflé
Ingrediënten (voor 4 personen)
4 eidooiers
5 eiwitten
80 gram suiker
15 gram bloem
15 gram maïzena
80 gram pure chocolade
klein borrelglaasje Grand Marnier
15 gram boter
poedersuiker

Bereiding
Melk aan de kook brengen en van het vuur af de chocolade in de hete melk laten smelten.
Ondertussen de eidooiers met de suiker (2 eetlepels suiker achterhouden), met een garde goed losroeren, tot het mengsel heel bleek van kleur wordt.
De gezeefde bloem en maïzena erdoor roeren, dan de hete chocolademelk door dit mengsel roeren.
Oven voorverwarmen op 220 graden.
De chocoladecrème op een zacht vuur zachtjes laan de kook brengen terwijl men onophoudelijk roert met de garde.
Wanneer de crème op dikte is gekomen, deze van het vuur wegnemen en de Grand Marnier erdoor roeren.
Een diepe ovenschaal, of 4 ovenvaste dessertschaaltjes lichtjes inboteren en met wat overgebleven suiker bestrooien.
De eiwitten tot sneeuw kloppen en door de crème roeren.
De crème in de ovenschaal(tjes) doen en in de oven plaatsen gedurende ongeveer 25 minuten.
Dit dessert moet mooi opgerezen zijn en mag niet meteen invallen na het uit de oven gehaald te hebben. Dit kan men controleren met een lichte vingerdruk op de soufflé, deze moet enigszins weerstand ondervinden.
Bestrooien met poedersuiker en direct opdienen.

Dit gerecht bevat per portie ongeveer:

320 kcal, 9 gram eiwit, 13 gram vet waarvan 6 gram verzadigd vet en 39 gram koolhydraten

Reacties

Populaire posts van deze blog

Perziktaart

  Dit recept kun je ook openen met Recipe Keeper . Ingrediënten: Taartdeeg (Tante Fanny) boter Voor banketbakkersroom: 0,5 liter volle melk 4 eidooiers 125 gram suiker 35 gram maïzena vanillestok Perziken uit blik abrikozenconfituur Bereiding: Banketbakkersroom bereiden: 4 dl melk aan de kook brengen met een overlangs ingesneden vanillestok en dit 5 minuten tegen het kookpunt aan houden zodat het vanillemerg goed in de melk trekt. Eidooiers goed losroeren met de suiker. Maïzena losroeren met 1 dl melk. Eidooier- en maïzenamengsel samenvoegen. Verwijder het vanillestokje uit de melk en laat de melk weer tot het kookpunt komen. Al roerend met een garde het eidooier- maïzena - suiker - melkmengsel bij de zacht kokende melk voegen. Laat nog even al roerend tot het kookpunt komen. Laat de banketbakkersroom afkoelen. Perziken goed late uitlekken, op maat snijden en droogdeppen met keukenpapier. Oven verwarmen op200 graden. Taartvorm iets invetten en het deeg er goed in leggen  zodat...

Compote van kweeperen

 

Gelakte kwartels

Het idee voor dit recept komt uit het boek ‘Hoe te eten’ van Nigella Lawson.  Zij gebruikt sojasaus en granaatappelsiroop (grenadine) om de kwartels te lakken; ik gebruikte deze variant: Ingrediënten voor 2 personen: 4 kwartels 2 eetlepels abrikozenconfituur 4 eetlepels sojasaus 2 eetlepels mirin Bereiding: Abrikozenconfituur, sojasaus en mirin al roerende laten inkoken tot een stroop. Kwartels aan de rugzijde helemaal openknippen met een wildschaar of open snijden met een mes. Ruggegraat wegsnijden en kwartels plat drukken. In een ovenschaal schikken en instrijken met de stroop. In een voorverwarmde oven op 200 graden laten braden gedurende 20 tot 22 minuten.