Doorgaan naar hoofdcontent

Bourride

Bourride
Ingrediënten (voor 4 personen)
500 gram filet van zeevis (kabeljauw, koolvis, zeebaars, …)
1 ui
wit van 1 prei
1 venkelknol
stukje sinaasappelschil (zonder wit)
1.5 liter wat
0,5 liter droge witte wijn
zout en peper
1 takje tijm en 1 laurierblad
enkele saffraandraadjes
4 plakjes casinobrood zonder korst
2 eidooiers
2 teentjes knoflook
2 eetlepels olijfolie
enkele druppels citroensap1 eetlepel gehakte peterselie

Bereiding
Groenten schoonmaken en klein snijden.
Groenten, sinaasappelschil, wijn en kruiden aan de kook brengen.
Vis toevoegen en alles 10 minuten goed laten koken.
Knoflook fijnmaken in een vijzel of met knoflookpers en mengen met olie en citroensap (= aïoli)
Eidooiers door de aïoli roeren.
Vis uit de soep nemen, warm houden en in gelijkmatige stukjes verdelen.
Tijm en laurier verwijderen.
De soep fijnmaken met een staafmixer en eventueel door een puntzeef doen.
Het aïoli-eidooiermengsel door de soep roeren en deze opnieuw tot tegen het kookpunt laten komen.
Leg in ieder bord een plakje brood zonder korst, verdeel daarover de vis en overgiet met de soep.
Bestrooi met versgehakte peterselie.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Perziktaart

  Dit recept kun je ook openen met Recipe Keeper . Ingrediënten: Taartdeeg (Tante Fanny) boter Voor banketbakkersroom: 0,5 liter volle melk 4 eidooiers 125 gram suiker 35 gram maïzena vanillestok Perziken uit blik abrikozenconfituur Bereiding: Banketbakkersroom bereiden: 4 dl melk aan de kook brengen met een overlangs ingesneden vanillestok en dit 5 minuten tegen het kookpunt aan houden zodat het vanillemerg goed in de melk trekt. Eidooiers goed losroeren met de suiker. Maïzena losroeren met 1 dl melk. Eidooier- en maïzenamengsel samenvoegen. Verwijder het vanillestokje uit de melk en laat de melk weer tot het kookpunt komen. Al roerend met een garde het eidooier- maïzena - suiker - melkmengsel bij de zacht kokende melk voegen. Laat nog even al roerend tot het kookpunt komen. Laat de banketbakkersroom afkoelen. Perziken goed late uitlekken, op maat snijden en droogdeppen met keukenpapier. Oven verwarmen op200 graden. Taartvorm iets invetten en het deeg er goed in leggen  zodat...

Compote van kweeperen

 

Gelakte kwartels

Het idee voor dit recept komt uit het boek ‘Hoe te eten’ van Nigella Lawson.  Zij gebruikt sojasaus en granaatappelsiroop (grenadine) om de kwartels te lakken; ik gebruikte deze variant: Ingrediënten voor 2 personen: 4 kwartels 2 eetlepels abrikozenconfituur 4 eetlepels sojasaus 2 eetlepels mirin Bereiding: Abrikozenconfituur, sojasaus en mirin al roerende laten inkoken tot een stroop. Kwartels aan de rugzijde helemaal openknippen met een wildschaar of open snijden met een mes. Ruggegraat wegsnijden en kwartels plat drukken. In een ovenschaal schikken en instrijken met de stroop. In een voorverwarmde oven op 200 graden laten braden gedurende 20 tot 22 minuten.