Doorgaan naar hoofdcontent

Ovenschotel van aardappel en tomaat


Ovenschotel van aardappel en tomaat
Ingrediënten (voor 4 personen)
1,5 kg vastkokende aardappelen (vb. Nicola)
3 eetlepels olijfolie
150 gram geraspte pittige kaas
4 tomaten
selderijzout
30 gram boter
2 teentjes knoflook
0,5 eetlepel gehakte peterselie
0,5 theelepel oregano
wat peper uit de molen

Bereiding
Aardappelen goed wassen, eventueel pitten en met de schil in 20 minuten gaarkoken of beter nog gaar stomen.
Ovenschaal invetten met olijfolie.
Kruidenboter maken met boter, versnipperde knoflook, peterselie en oregano.
De aardappel pellen en in plakjes snijden.
De plakjes aardappel midden in de ovenschaal schikken en bestrooien met de geraspte kaas.
Tomaten wassen, kroontjes verwijderen en doormidden snijden.
De halve tomaten bestrooien met selderijzout en peper, daarop de kruidenboter doen.
Zet de halve tomaten rondom de aardappelen en plaats onder de ovengrill tot de kaas gesmolten en licht verkleurd is en de tomaten gaar.

Dit gerecht bevat per portie ongeveer:

459 kcal, 16 gram eiwit, 30 gram vet waarvan 13 gram verzadigd vet, 35 gram koolhydraten en 7 gram vezel.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Perziktaart

  Dit recept kun je ook openen met Recipe Keeper . Ingrediënten: Taartdeeg (Tante Fanny) boter Voor banketbakkersroom: 0,5 liter volle melk 4 eidooiers 125 gram suiker 35 gram maïzena vanillestok Perziken uit blik abrikozenconfituur Bereiding: Banketbakkersroom bereiden: 4 dl melk aan de kook brengen met een overlangs ingesneden vanillestok en dit 5 minuten tegen het kookpunt aan houden zodat het vanillemerg goed in de melk trekt. Eidooiers goed losroeren met de suiker. Maïzena losroeren met 1 dl melk. Eidooier- en maïzenamengsel samenvoegen. Verwijder het vanillestokje uit de melk en laat de melk weer tot het kookpunt komen. Al roerend met een garde het eidooier- maïzena - suiker - melkmengsel bij de zacht kokende melk voegen. Laat nog even al roerend tot het kookpunt komen. Laat de banketbakkersroom afkoelen. Perziken goed late uitlekken, op maat snijden en droogdeppen met keukenpapier. Oven verwarmen op200 graden. Taartvorm iets invetten en het deeg er goed in leggen  zodat...

Compote van kweeperen

 

Gelakte kwartels

Het idee voor dit recept komt uit het boek ‘Hoe te eten’ van Nigella Lawson.  Zij gebruikt sojasaus en granaatappelsiroop (grenadine) om de kwartels te lakken; ik gebruikte deze variant: Ingrediënten voor 2 personen: 4 kwartels 2 eetlepels abrikozenconfituur 4 eetlepels sojasaus 2 eetlepels mirin Bereiding: Abrikozenconfituur, sojasaus en mirin al roerende laten inkoken tot een stroop. Kwartels aan de rugzijde helemaal openknippen met een wildschaar of open snijden met een mes. Ruggegraat wegsnijden en kwartels plat drukken. In een ovenschaal schikken en instrijken met de stroop. In een voorverwarmde oven op 200 graden laten braden gedurende 20 tot 22 minuten.