Doorgaan naar hoofdcontent

Boeken: oog en smaak



Zoals eerder gemeld, tijdens deze paasvakantie maak ik ruimschoots van de gelegenheid gebruik om me in de culinaire uitgaven van de laatste tijd te storten. Recent heb ik genoeg van deze uitgaven gekocht, maar er blijven altijd die twijfels over zou ik nu dit of dat boek kopen. Gaande langs boekhandels en bibliotheek blijft er nog net genoeg tijd over om te koken. Daarbij moet ik oppassen dat ik niet in de val trap waarvoor Nigella Lawson me in haar boek heeft gewaarschuwd:hobbelen van het ene nieuwe recept naar het andere, en dat was het dan.
Met grote verbazing blijf ik vaststellen hoeveel overbodige brol er uitgegeven wordt, ik vraag me af wie die ondingen koopt en wat ermee gebeurt. Deze brol is in te delen in twee categorieën, enerzijds kookboeken met recepten die nauwelijks de moeite waard zijn omdat huisblaadjes van supermarkten en producenten vaak meer en betere recepten uitgeven, voor niets. De tweede categorie valt onder de noemer culinaire - of gastropornografie waarin de bladzijden vooral gevuld worden met grote glanzende fullcolor foto's die kunstwerken op zich zijn en daarom bewondering opwekken maar ik vraag me af of de "lezer" zich realiseert dat het getoonde eigenlijk dient om gegeten te worden en of hij zich dan ook de vraag stelt dat het wel eetbaar is en daarbij ook nog smakelijk? Ik herinner me de tijd dat men bij het presenteren van gerechten de opmerking "het oog wil ook wat" plaatste. De opmerking "smaakt het ook nog een beetje" met de nadruk op het laatste woord zou voor veel van deze getoonde gerechten beter op zijn plaats zijn. Bovendien wordt er bij vele van deze uitgaven bedrog gepleegd omdat de inhoud van de receptuur nooit overeen kan komen met de foto die het recept moet suggereren.
Foto's in culinaire uitgaven moeten vooral functioneel zijn en de haalbaarheid van het recept tonen in plaats van pronkerig te zijn. Het wordt tijd om een onderscheid te maken tussen foodstyling enerzijds waarin voeding louter dient als kunstobject en anderzijds cultopkokinaire edities waarin voeding dient voor wat het bedoeld is, en ja, dan mag het oog ook best wel wat.
Eén van de grote tegenvallers op dit vlak was het boek "Feesten is gezond" van Frank Fol (de groentekok). Zijn boek bevat namelijk wel goede recepten en vooral mooie ideeën, jammer echter dat de foto's me zo ontmoedigden.
In de boekenlijst onderaan deze weblog vind je voorbeelden van uitgaven die wel een goed evenwicht hebben tussen waardevolle receptuur en inhoudelijke illustraties die het uiterst aangename van koken en voeding tonen.
Ook de Franstalige websites van Les Bonheurs de Sophie en Mets Aventures zijn prachtige voorbeelden van goed gebruik van culinaire fotografie en receptuur.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Perziktaart

  Dit recept kun je ook openen met Recipe Keeper . Ingrediënten: Taartdeeg (Tante Fanny) boter Voor banketbakkersroom: 0,5 liter volle melk 4 eidooiers 125 gram suiker 35 gram maïzena vanillestok Perziken uit blik abrikozenconfituur Bereiding: Banketbakkersroom bereiden: 4 dl melk aan de kook brengen met een overlangs ingesneden vanillestok en dit 5 minuten tegen het kookpunt aan houden zodat het vanillemerg goed in de melk trekt. Eidooiers goed losroeren met de suiker. Maïzena losroeren met 1 dl melk. Eidooier- en maïzenamengsel samenvoegen. Verwijder het vanillestokje uit de melk en laat de melk weer tot het kookpunt komen. Al roerend met een garde het eidooier- maïzena - suiker - melkmengsel bij de zacht kokende melk voegen. Laat nog even al roerend tot het kookpunt komen. Laat de banketbakkersroom afkoelen. Perziken goed late uitlekken, op maat snijden en droogdeppen met keukenpapier. Oven verwarmen op200 graden. Taartvorm iets invetten en het deeg er goed in leggen  zodat...

Compote van kweeperen

 

Gelakte kwartels

Het idee voor dit recept komt uit het boek ‘Hoe te eten’ van Nigella Lawson.  Zij gebruikt sojasaus en granaatappelsiroop (grenadine) om de kwartels te lakken; ik gebruikte deze variant: Ingrediënten voor 2 personen: 4 kwartels 2 eetlepels abrikozenconfituur 4 eetlepels sojasaus 2 eetlepels mirin Bereiding: Abrikozenconfituur, sojasaus en mirin al roerende laten inkoken tot een stroop. Kwartels aan de rugzijde helemaal openknippen met een wildschaar of open snijden met een mes. Ruggegraat wegsnijden en kwartels plat drukken. In een ovenschaal schikken en instrijken met de stroop. In een voorverwarmde oven op 200 graden laten braden gedurende 20 tot 22 minuten.