Doorgaan naar hoofdcontent

Tarte Tatin

Tarte Tatin
Ingrediënten voor 4 personen:
Voor het deeg:
125 gram bloem
mespuntje zout
1 eetlepel suiker
75 gram boter
1 eidooier
2 eetlepels koud water

Voor de vulling:
1,5 kg appels
100 gram boter
150 gram fijne kristalsuiker

Bereiding
Maak een deeg dat bijna niet gekneed wordt en laat het één uur afgedekt rusten in de koelkast.
Appels schillen, klokhuizen verwijderen en in niet al te dunne partjes snijden.
Oven verwarmen op 200 graden.
In volledig metalen koekenpan of speciale vorm voor tarte Tatin de boter laten smelten en hierin de fijne kristalsuiker licht laten carameliseren (let op, want dit gaat al snel te hard).
Schik de appelpartjes op de lichte karamel en zorg dat de binnenrand van de pan goed geboterd is.
Rol het deeg uit tot een ronde plak, iets groter dan de diameter van de pan.
Leg het deeg over de appels en zorg dat de buitenste rand van het deeg iets naar binnen geplooid wordt.
Plaats ongeveer 20 tot 30 minuten in de oven.
Keer het gebak in één keer om op een passende schaal.
Tarte Tatin wordt het beste lauw geserveerd.

Opmerkingen:
Vaak wordt dit nagerecht nog geflambeerd met bijvoorbeeld Calvados en geserveerd met roomijs. Dat kan, maar bij een klassieke tarte Tatin gebeurt dat niet.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Perziktaart

  Dit recept kun je ook openen met Recipe Keeper . Ingrediënten: Taartdeeg (Tante Fanny) boter Voor banketbakkersroom: 0,5 liter volle melk 4 eidooiers 125 gram suiker 35 gram maïzena vanillestok Perziken uit blik abrikozenconfituur Bereiding: Banketbakkersroom bereiden: 4 dl melk aan de kook brengen met een overlangs ingesneden vanillestok en dit 5 minuten tegen het kookpunt aan houden zodat het vanillemerg goed in de melk trekt. Eidooiers goed losroeren met de suiker. Maïzena losroeren met 1 dl melk. Eidooier- en maïzenamengsel samenvoegen. Verwijder het vanillestokje uit de melk en laat de melk weer tot het kookpunt komen. Al roerend met een garde het eidooier- maïzena - suiker - melkmengsel bij de zacht kokende melk voegen. Laat nog even al roerend tot het kookpunt komen. Laat de banketbakkersroom afkoelen. Perziken goed late uitlekken, op maat snijden en droogdeppen met keukenpapier. Oven verwarmen op200 graden. Taartvorm iets invetten en het deeg er goed in leggen  zodat...

Compote van kweeperen

 

Gelakte kwartels

Het idee voor dit recept komt uit het boek ‘Hoe te eten’ van Nigella Lawson.  Zij gebruikt sojasaus en granaatappelsiroop (grenadine) om de kwartels te lakken; ik gebruikte deze variant: Ingrediënten voor 2 personen: 4 kwartels 2 eetlepels abrikozenconfituur 4 eetlepels sojasaus 2 eetlepels mirin Bereiding: Abrikozenconfituur, sojasaus en mirin al roerende laten inkoken tot een stroop. Kwartels aan de rugzijde helemaal openknippen met een wildschaar of open snijden met een mes. Ruggegraat wegsnijden en kwartels plat drukken. In een ovenschaal schikken en instrijken met de stroop. In een voorverwarmde oven op 200 graden laten braden gedurende 20 tot 22 minuten.