Tarte Tatin

Tarte Tatin
Ingrediënten voor 4 personen:
Voor het deeg:
125 gram bloem
mespuntje zout
1 eetlepel suiker
75 gram boter
1 eidooier
2 eetlepels koud water

Voor de vulling:
1,5 kg appels
100 gram boter
150 gram fijne kristalsuiker

Bereiding
Maak een deeg dat bijna niet gekneed wordt en laat het één uur afgedekt rusten in de koelkast.
Appels schillen, klokhuizen verwijderen en in niet al te dunne partjes snijden.
Oven verwarmen op 200 graden.
In volledig metalen koekenpan of speciale vorm voor tarte Tatin de boter laten smelten en hierin de fijne kristalsuiker licht laten carameliseren (let op, want dit gaat al snel te hard).
Schik de appelpartjes op de lichte karamel en zorg dat de binnenrand van de pan goed geboterd is.
Rol het deeg uit tot een ronde plak, iets groter dan de diameter van de pan.
Leg het deeg over de appels en zorg dat de buitenste rand van het deeg iets naar binnen geplooid wordt.
Plaats ongeveer 20 tot 30 minuten in de oven.
Keer het gebak in één keer om op een passende schaal.
Tarte Tatin wordt het beste lauw geserveerd.

Opmerkingen:
Vaak wordt dit nagerecht nog geflambeerd met bijvoorbeeld Calvados en geserveerd met roomijs. Dat kan, maar bij een klassieke tarte Tatin gebeurt dat niet.

Reacties