Doorgaan naar hoofdcontent

Sinaasappel op Turkse wijze

Sinaasappel op Turkse wijze
Ingrediënten (voor 4 personen)
4 sinaasappels
3 perssinaasappels
100 gram kristalsuiker

Bereiding
Eén sinaasappel gebruiken om het buitenste deel van de schil te gebruiken: daarvoor deze eerst goed wassen en dan met een scherp mesje enkel het oranje gedeelte van de schil wegsnijden. Zorg dat er geen onderliggend wit aan zit. Snijd dit oranje gedeelte van de schil in zeer fijne gelijkmatige reepjes.
De 4 handsinaasappels tot op het vruchtvlees schillen met een scherp mes.
De partjes sinaasappel tussen de vliesjes wegsnijden, vang het vrijkomende sap op.
De 3 perssinaappels uitpersen.
Suiker met een klein scheutje water in een steelpannetje laten smelten.
Op een matig vuur het steelpannetje omschudden tot de suiker een mooie goudbruine kleur krijgt. Pas hierbij op want eens de suiker begint te verkleuren kan de verbranding van de suiker snel gaan en is dan niet meer bruikbaar; omgekeerd, als de suiker niet voldoende gecarameliseerd is, dan bekomt men een te dun en smakeloos resultaat.
Bij voldoende caramelisatie, dus mooie kleur en aangename karamelgeur, voegt men het sinaasappelsap en de reepjes sinaasappelschil toe.
Zachtjes laten koken tot stroperige dikte.
De partjes sinaasappel op 4 kleine dessertbordjes schikken en overgieten met de enigszins afgekoelde sinaasappel-karamelsaus.
Men kan er eventueel een bolletje vanille-ijs bij geven.

Dit gerecht bevat per portie ongveer:

185 kcal, 2 gram eiwit, 0 gram vet, 44 gram koolhydraten en 3 gram vezel.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Perziktaart

  Dit recept kun je ook openen met Recipe Keeper . Ingrediënten: Taartdeeg (Tante Fanny) boter Voor banketbakkersroom: 0,5 liter volle melk 4 eidooiers 125 gram suiker 35 gram maïzena vanillestok Perziken uit blik abrikozenconfituur Bereiding: Banketbakkersroom bereiden: 4 dl melk aan de kook brengen met een overlangs ingesneden vanillestok en dit 5 minuten tegen het kookpunt aan houden zodat het vanillemerg goed in de melk trekt. Eidooiers goed losroeren met de suiker. Maïzena losroeren met 1 dl melk. Eidooier- en maïzenamengsel samenvoegen. Verwijder het vanillestokje uit de melk en laat de melk weer tot het kookpunt komen. Al roerend met een garde het eidooier- maïzena - suiker - melkmengsel bij de zacht kokende melk voegen. Laat nog even al roerend tot het kookpunt komen. Laat de banketbakkersroom afkoelen. Perziken goed late uitlekken, op maat snijden en droogdeppen met keukenpapier. Oven verwarmen op200 graden. Taartvorm iets invetten en het deeg er goed in leggen  zodat...

Compote van kweeperen

 

Gelakte kwartels

Het idee voor dit recept komt uit het boek ‘Hoe te eten’ van Nigella Lawson.  Zij gebruikt sojasaus en granaatappelsiroop (grenadine) om de kwartels te lakken; ik gebruikte deze variant: Ingrediënten voor 2 personen: 4 kwartels 2 eetlepels abrikozenconfituur 4 eetlepels sojasaus 2 eetlepels mirin Bereiding: Abrikozenconfituur, sojasaus en mirin al roerende laten inkoken tot een stroop. Kwartels aan de rugzijde helemaal openknippen met een wildschaar of open snijden met een mes. Ruggegraat wegsnijden en kwartels plat drukken. In een ovenschaal schikken en instrijken met de stroop. In een voorverwarmde oven op 200 graden laten braden gedurende 20 tot 22 minuten.