Sinaasappel op Turkse wijze
Ingrediënten (voor 4 personen)
4 sinaasappels
3 perssinaasappels
100 gram kristalsuiker
Bereiding
Eén sinaasappel gebruiken om het buitenste deel van de schil te gebruiken: daarvoor deze eerst goed wassen en dan met een scherp mesje enkel het oranje gedeelte van de schil wegsnijden. Zorg dat er geen onderliggend wit aan zit. Snijd dit oranje gedeelte van de schil in zeer fijne gelijkmatige reepjes.
De 4 handsinaasappels tot op het vruchtvlees schillen met een scherp mes.
De partjes sinaasappel tussen de vliesjes wegsnijden, vang het vrijkomende sap op.
De 3 perssinaappels uitpersen.
Suiker met een klein scheutje water in een steelpannetje laten smelten.
Op een matig vuur het steelpannetje omschudden tot de suiker een mooie goudbruine kleur krijgt. Pas hierbij op want eens de suiker begint te verkleuren kan de verbranding van de suiker snel gaan en is dan niet meer bruikbaar; omgekeerd, als de suiker niet voldoende gecarameliseerd is, dan bekomt men een te dun en smakeloos resultaat.
Bij voldoende caramelisatie, dus mooie kleur en aangename karamelgeur, voegt men het sinaasappelsap en de reepjes sinaasappelschil toe.
Zachtjes laten koken tot stroperige dikte.
De partjes sinaasappel op 4 kleine dessertbordjes schikken en overgieten met de enigszins afgekoelde sinaasappel-karamelsaus.
Men kan er eventueel een bolletje vanille-ijs bij geven.
Dit gerecht bevat per portie ongveer:
185 kcal, 2 gram eiwit, 0 gram vet, 44 gram koolhydraten en 3 gram vezel.
Reacties