Doorgaan naar hoofdcontent

Gestoofde prei


Gestoofde prei
Ingrediënten (voor 4 personen)
4 jonge preistengels
20 gram boter
zout, peper en nootmuskaat
2,5 dl bouillon
Voor de afwerking:
of 150 gram crème fraiche
of 1 eetlepel allesbinder

Bereiding
De groene delen van de prei verwijderen.
Witte gedeelte van de prei goed schoonmaken, wassen en in stukken van 5 cm snijden.
De prei met bouillon, boter, zout, peper en nootmuskaat op het vuur zetten en onder deksel 15 minuten zachtjes tegen het kookpunt aanhouden. (Na de helft van de kooktijd de preistukjes omdraaien).
Prei uit het stoofvocht nemen en naar wens het stoofvocht afwerken door het iets te binden met allesbinder, of, door de crème fraiche door het vocht te roeren. In het laatste geval kan het nuttig zijn het stoofvocht iets te laten inkoken.

Dit gerecht bevat per portie ongeveer:

a) met allesbinder: 86 kcal, 4 gram eiwit, 6 gram vet waarvan 3 gram verzadigd vet, 5 gram koolhydraten en 6 gram vezel.

b) met crème fraîche: 190 kcal, 4 gram eiwit, 18 gram vet waarvan 10 gram verzadigd vet, 5 gram koolhydraten en 6 gram vezel

Reacties

Populaire posts van deze blog

Perziktaart

  Dit recept kun je ook openen met Recipe Keeper . Ingrediënten: Taartdeeg (Tante Fanny) boter Voor banketbakkersroom: 0,5 liter volle melk 4 eidooiers 125 gram suiker 35 gram maïzena vanillestok Perziken uit blik abrikozenconfituur Bereiding: Banketbakkersroom bereiden: 4 dl melk aan de kook brengen met een overlangs ingesneden vanillestok en dit 5 minuten tegen het kookpunt aan houden zodat het vanillemerg goed in de melk trekt. Eidooiers goed losroeren met de suiker. Maïzena losroeren met 1 dl melk. Eidooier- en maïzenamengsel samenvoegen. Verwijder het vanillestokje uit de melk en laat de melk weer tot het kookpunt komen. Al roerend met een garde het eidooier- maïzena - suiker - melkmengsel bij de zacht kokende melk voegen. Laat nog even al roerend tot het kookpunt komen. Laat de banketbakkersroom afkoelen. Perziken goed late uitlekken, op maat snijden en droogdeppen met keukenpapier. Oven verwarmen op200 graden. Taartvorm iets invetten en het deeg er goed in leggen  zodat...

Compote van kweeperen

 

Gelakte kwartels

Het idee voor dit recept komt uit het boek ‘Hoe te eten’ van Nigella Lawson.  Zij gebruikt sojasaus en granaatappelsiroop (grenadine) om de kwartels te lakken; ik gebruikte deze variant: Ingrediënten voor 2 personen: 4 kwartels 2 eetlepels abrikozenconfituur 4 eetlepels sojasaus 2 eetlepels mirin Bereiding: Abrikozenconfituur, sojasaus en mirin al roerende laten inkoken tot een stroop. Kwartels aan de rugzijde helemaal openknippen met een wildschaar of open snijden met een mes. Ruggegraat wegsnijden en kwartels plat drukken. In een ovenschaal schikken en instrijken met de stroop. In een voorverwarmde oven op 200 graden laten braden gedurende 20 tot 22 minuten.