Doorgaan naar hoofdcontent

Gentse waterzooi

Gentse waterzooi
Ingrediënten (voor 4 personen)
1 soepkip
1 winterwortel
2 uien
1 prei
2 takken bleekselderij
8 aardappelen
2 laurierblad
takje tijm
1 theelepel gedroogde salie
zout en peper
2 tot 3 eetlepels allesbinder
2 dl room

Bereiding
Groenten schoonmaken en wassen, selderij ontvliezen.
Kip opzetten in water met zout, peper, laurierblad, tijm, salie, ui en groen gedeelte van de prei.
Gedurende ongeveer 45 minuten laten koken tot de kip gaar is.
Ondertussen wortel, prei en selderij in fijne reepjes snijden (julienne).
Aardappelen schillen, wassen en in vier snijden.
Kip uit de bouillon nemen, bouillon zeven en een beetje ontvetten.
De in julienne gesneden groenten en aardappelen in de bouillon gaar koken.
De gare kip in porties verdelen, het vel van de bouten wegnemen en de kipfilets zoveel mogelijk geheel laten bij het afpellen. De rest van het vlees van het karkas halen en in stukjes bij de bouillon doen.
De bouillon met allesbinder op dikte brengen, afwerken met room en op smaak brengen.
Kippenbouten en filets over vier voorverwarmde diepe borden verdelen en daarover de dikke soep doen.
Bestrooien met gehakte peterselie

Reacties

Populaire posts van deze blog

Perziktaart

  Dit recept kun je ook openen met Recipe Keeper . Ingrediënten: Taartdeeg (Tante Fanny) boter Voor banketbakkersroom: 0,5 liter volle melk 4 eidooiers 125 gram suiker 35 gram maïzena vanillestok Perziken uit blik abrikozenconfituur Bereiding: Banketbakkersroom bereiden: 4 dl melk aan de kook brengen met een overlangs ingesneden vanillestok en dit 5 minuten tegen het kookpunt aan houden zodat het vanillemerg goed in de melk trekt. Eidooiers goed losroeren met de suiker. Maïzena losroeren met 1 dl melk. Eidooier- en maïzenamengsel samenvoegen. Verwijder het vanillestokje uit de melk en laat de melk weer tot het kookpunt komen. Al roerend met een garde het eidooier- maïzena - suiker - melkmengsel bij de zacht kokende melk voegen. Laat nog even al roerend tot het kookpunt komen. Laat de banketbakkersroom afkoelen. Perziken goed late uitlekken, op maat snijden en droogdeppen met keukenpapier. Oven verwarmen op200 graden. Taartvorm iets invetten en het deeg er goed in leggen  zodat...

Compote van kweeperen

 

Gelakte kwartels

Het idee voor dit recept komt uit het boek ‘Hoe te eten’ van Nigella Lawson.  Zij gebruikt sojasaus en granaatappelsiroop (grenadine) om de kwartels te lakken; ik gebruikte deze variant: Ingrediënten voor 2 personen: 4 kwartels 2 eetlepels abrikozenconfituur 4 eetlepels sojasaus 2 eetlepels mirin Bereiding: Abrikozenconfituur, sojasaus en mirin al roerende laten inkoken tot een stroop. Kwartels aan de rugzijde helemaal openknippen met een wildschaar of open snijden met een mes. Ruggegraat wegsnijden en kwartels plat drukken. In een ovenschaal schikken en instrijken met de stroop. In een voorverwarmde oven op 200 graden laten braden gedurende 20 tot 22 minuten.