Soto Ayam

Soto Ayam (Indonesische kippensoep)
Ingrediënten (voor 10 personen)
Voor de bouillon:
1 soepkip
5 witte peperbolletjes
50 gram gemberwortel
2 salamblaadjes
2 stengeltjes sereh (citroengras)
2 theelepels zout
Verder:
200 gram taugé
50 gram laksa (seoen)
2 uien
2 teentjes knoflook
1 kleine theelepel laospoeder
1 theelepel koenjit (kurkuma)
3 eetlepels olie
Ketjap
2 takjes selderij
enkele sprietjes bieslook
korianderblaadjes
5 eieren
2 limoenen

Bereiding
Soepkip opzetten in licht gezouten water met het stukje gemberwortel, sereh, salamblaadjes en peperkorrels.
1,5 u. tot 2 u zachtjes laten koken.
Eieren hard koken, laten schrikken, pellen, afkoelen en in partjes snijden.
Ui en knoflook versnipperen en samen met de koenjit en de laos fijnwrijven in een vijzel.
Dit mengsel in olie aanfruiten.
Taugé in kokend water heel even blancheren.
Laksa (seoen) in een zeef doen, spoelen met koud water en even in kokend water houden, goed spoelen met koud water en laten uitlekken.
Bieslook versnipperen.
Selderij fijn snijden.
Korianderblaadjes schoonmaken en eventueel iets bijsnijden.
Limoen in partjes snijden.
Soepkip afpellen en het vlees in dunne sliertjes snijden.
De bouillon door een zeef doen.
Het aangefruite uimengsel door 3 liter bouillon roeren en aan de kook laten komen en op smaak brengen met zout, peper en ketjap
Kippenvlees, laksa, taugé over de soepkommen verdelen, de hete bouillon er over doen. Een partje ei in elke soepkom doen en de verse kruiden erover strooien.
Partjes limoen er apart bijgeven zodat men er naar believen wat druppels kan toevoegen.

Dit gerecht bevat per portie ongeveer:

200 kcal. 17 gram eiwit, 13 gram vet waarvan 3 gram verzadigd vet, 4 gram koolhydraten en 1 gram vezel.

Reacties