Doorgaan naar hoofdcontent

Vanillesoufflé

Vanillesoufflé

Ingrediënten (voor 4 personen)
7 dl melk
6 eieren
80 gram fijne kristalsuiker
40 gram bloem
0,5 vanillestok
poedersuiker
20 gram boter

Bereiding
Oven voorverwarmen op 180 graden.
Melk met opengesneden vanillestokje zachtjes aan de kook brengen.
3 eidooiers losroeren met de helft van de suiker, de bloem en een achtergehouden scheutje koude melk.
Wanneer de melk heeft gekookt het vanillestokje verwijderen en deze al roerend met een garde bij de gemengde eidooiers doen.
Terug in de pan doen en op een zacht vuur al roerende even aan de kook laten komen.
Van het vuur weg, nog eens 3 eidooiers door de banketbakkersroom roeren.
Ovenvaste schaaltjes (of één grote ovenvaste schaal inboteren en bestrooien met wat kristalsuiker.
De 6 eiwitten met de rest van de suiker tot een stevig schuim kloppen.
Het stijfgeklopte eiwit door het enigszins afgekoelde beslag scheppen (luchtig scheppen met een houten lepel).
De ovenschaal(tjes) tot op 3/4 hoogte vullen met het luchtige beslag en in de oven plaatsen gedurende 20 minuten.
Uit de oven direct serveren, bestrooid met wat poedersuiker.

Dit gerecht bevat per portie ongeveer:

245 kcal, 12 gram eiwit, 9 gram vet waarvan 2 gram verzadigd vet en 29 gram koolhydraten.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Perziktaart

  Dit recept kun je ook openen met Recipe Keeper . Ingrediënten: Taartdeeg (Tante Fanny) boter Voor banketbakkersroom: 0,5 liter volle melk 4 eidooiers 125 gram suiker 35 gram maïzena vanillestok Perziken uit blik abrikozenconfituur Bereiding: Banketbakkersroom bereiden: 4 dl melk aan de kook brengen met een overlangs ingesneden vanillestok en dit 5 minuten tegen het kookpunt aan houden zodat het vanillemerg goed in de melk trekt. Eidooiers goed losroeren met de suiker. Maïzena losroeren met 1 dl melk. Eidooier- en maïzenamengsel samenvoegen. Verwijder het vanillestokje uit de melk en laat de melk weer tot het kookpunt komen. Al roerend met een garde het eidooier- maïzena - suiker - melkmengsel bij de zacht kokende melk voegen. Laat nog even al roerend tot het kookpunt komen. Laat de banketbakkersroom afkoelen. Perziken goed late uitlekken, op maat snijden en droogdeppen met keukenpapier. Oven verwarmen op200 graden. Taartvorm iets invetten en het deeg er goed in leggen  zodat...

Compote van kweeperen

 

Gelakte kwartels

Het idee voor dit recept komt uit het boek ‘Hoe te eten’ van Nigella Lawson.  Zij gebruikt sojasaus en granaatappelsiroop (grenadine) om de kwartels te lakken; ik gebruikte deze variant: Ingrediënten voor 2 personen: 4 kwartels 2 eetlepels abrikozenconfituur 4 eetlepels sojasaus 2 eetlepels mirin Bereiding: Abrikozenconfituur, sojasaus en mirin al roerende laten inkoken tot een stroop. Kwartels aan de rugzijde helemaal openknippen met een wildschaar of open snijden met een mes. Ruggegraat wegsnijden en kwartels plat drukken. In een ovenschaal schikken en instrijken met de stroop. In een voorverwarmde oven op 200 graden laten braden gedurende 20 tot 22 minuten.