Flamiche (preitaart)
Ingrediënten (voor 6 personen)
1,5 kg prei
250 gram bloem
200 gram boter
2 eieren
2 eidooiers
120 gram crème fraîche
zout en peper
Bereiding
Prei ontdoen van de groene gedeelten.
Het preiwit in stukken van 5 cm snijden, wassen en schoonmaken.
60 gram boter smelten en hierin onder deksel de prei smoren gedurende 20 minuten.
Ondertussen een deeg maken van 250 gram bloem, 125 gram boter, 2 eieren, een snuifje zout en 100 ml. water.
Oven voorverwarmen op 200 graden.
Twee taartvormen inboteren en beleggen met het uitgerolde deeg.
Zorg ervoor dat de deegplak een 5 cm. over de rand van de taartvorm hangt.
Het deeg inprikken met een vork
De gare prei uit het stoofvocht nemen, mengen met 1 eidooier en crème fraîche. op smaak brengen met zout en peper.
De belegde taartvormen vullen met dit preimengsel.
het overhangende deeg over de vulling vouwen zodat een korstrand ontstaat.
Eidooier losroeren met een beetje water en dit met een kwast over de deegrand strijken.
Plaats gedurende 30 tot 40 minuten in de hete oven.
Dit recept kun je ook openen met Recipe Keeper . Ingrediënten: Taartdeeg (Tante Fanny) boter Voor banketbakkersroom: 0,5 liter volle melk 4 eidooiers 125 gram suiker 35 gram maïzena vanillestok Perziken uit blik abrikozenconfituur Bereiding: Banketbakkersroom bereiden: 4 dl melk aan de kook brengen met een overlangs ingesneden vanillestok en dit 5 minuten tegen het kookpunt aan houden zodat het vanillemerg goed in de melk trekt. Eidooiers goed losroeren met de suiker. Maïzena losroeren met 1 dl melk. Eidooier- en maïzenamengsel samenvoegen. Verwijder het vanillestokje uit de melk en laat de melk weer tot het kookpunt komen. Al roerend met een garde het eidooier- maïzena - suiker - melkmengsel bij de zacht kokende melk voegen. Laat nog even al roerend tot het kookpunt komen. Laat de banketbakkersroom afkoelen. Perziken goed late uitlekken, op maat snijden en droogdeppen met keukenpapier. Oven verwarmen op200 graden. Taartvorm iets invetten en het deeg er goed in leggen zodat...
Reacties