Choucroute met zalm en kabeljauw

Choucroute met zalm en kabeljauw
Ingrediënten (voor 4 personen)
300 gram wijnzuurkool
50 gram boter
200 gram zalmfilet
200 gram kabeljauwfilet

Voor de blanke botersaus:
1 sjalot
1 dl droge witte wijn
zout en witte peper
150 gram boter

Voor de aardappelpuree:
400 gram kruimig kokende aardappelen
1 eidooier
1 dl room
Eventueel wat melk
Zout, peper en nootmuskaat

Bereiding
Aardappels schillen, wassen en opzetten met koud licht gezouten water.
1 liter water aan de kook brengen en daarin de zuurkool even blancheren. (In tegenstelling tot andere zuurkoolgerechten waar blancheren ongewenst is omwille van de smaak en de voedingswaarde doen we het hier wel om de scherpzure smaak iets te neutraliseren en op die manier de smaak van de vis beter tot zijn recht te doen komen).
Zalm en kabeljauw in acht gelijke stukken verdelen, kruiden met zout en peper en licht bakken in boter.
De gare aardappelen afgieten, drogen op een zacht vuurtje, eidooier, nootmuskaat en room toevoegen en met een pureestamper tot een puree verwerken. Eventueel wat melk toevoegen.
Uitgelekte zuurkool aanstoven in boter.
Sjalot versnipperen en met de wijn tot 3/4 laten inkoken.
Koude boter beetje bij beetje toevoegen en laten smelten terwijl men goed de pan omschudt.
Aardappelpuree netjes op een voorverwarmde schaal dresseren, daarop de zuurkool, daarop de vis schikken en napperen met de blanke botersaus.

Reacties