Doorgaan naar hoofdcontent

Choucroute met zalm en kabeljauw

Choucroute met zalm en kabeljauw
Ingrediënten (voor 4 personen)
300 gram wijnzuurkool
50 gram boter
200 gram zalmfilet
200 gram kabeljauwfilet

Voor de blanke botersaus:
1 sjalot
1 dl droge witte wijn
zout en witte peper
150 gram boter

Voor de aardappelpuree:
400 gram kruimig kokende aardappelen
1 eidooier
1 dl room
Eventueel wat melk
Zout, peper en nootmuskaat

Bereiding
Aardappels schillen, wassen en opzetten met koud licht gezouten water.
1 liter water aan de kook brengen en daarin de zuurkool even blancheren. (In tegenstelling tot andere zuurkoolgerechten waar blancheren ongewenst is omwille van de smaak en de voedingswaarde doen we het hier wel om de scherpzure smaak iets te neutraliseren en op die manier de smaak van de vis beter tot zijn recht te doen komen).
Zalm en kabeljauw in acht gelijke stukken verdelen, kruiden met zout en peper en licht bakken in boter.
De gare aardappelen afgieten, drogen op een zacht vuurtje, eidooier, nootmuskaat en room toevoegen en met een pureestamper tot een puree verwerken. Eventueel wat melk toevoegen.
Uitgelekte zuurkool aanstoven in boter.
Sjalot versnipperen en met de wijn tot 3/4 laten inkoken.
Koude boter beetje bij beetje toevoegen en laten smelten terwijl men goed de pan omschudt.
Aardappelpuree netjes op een voorverwarmde schaal dresseren, daarop de zuurkool, daarop de vis schikken en napperen met de blanke botersaus.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Perziktaart

  Dit recept kun je ook openen met Recipe Keeper . Ingrediënten: Taartdeeg (Tante Fanny) boter Voor banketbakkersroom: 0,5 liter volle melk 4 eidooiers 125 gram suiker 35 gram maïzena vanillestok Perziken uit blik abrikozenconfituur Bereiding: Banketbakkersroom bereiden: 4 dl melk aan de kook brengen met een overlangs ingesneden vanillestok en dit 5 minuten tegen het kookpunt aan houden zodat het vanillemerg goed in de melk trekt. Eidooiers goed losroeren met de suiker. Maïzena losroeren met 1 dl melk. Eidooier- en maïzenamengsel samenvoegen. Verwijder het vanillestokje uit de melk en laat de melk weer tot het kookpunt komen. Al roerend met een garde het eidooier- maïzena - suiker - melkmengsel bij de zacht kokende melk voegen. Laat nog even al roerend tot het kookpunt komen. Laat de banketbakkersroom afkoelen. Perziken goed late uitlekken, op maat snijden en droogdeppen met keukenpapier. Oven verwarmen op200 graden. Taartvorm iets invetten en het deeg er goed in leggen  zodat...

Compote van kweeperen

 

Gelakte kwartels

Het idee voor dit recept komt uit het boek ‘Hoe te eten’ van Nigella Lawson.  Zij gebruikt sojasaus en granaatappelsiroop (grenadine) om de kwartels te lakken; ik gebruikte deze variant: Ingrediënten voor 2 personen: 4 kwartels 2 eetlepels abrikozenconfituur 4 eetlepels sojasaus 2 eetlepels mirin Bereiding: Abrikozenconfituur, sojasaus en mirin al roerende laten inkoken tot een stroop. Kwartels aan de rugzijde helemaal openknippen met een wildschaar of open snijden met een mes. Ruggegraat wegsnijden en kwartels plat drukken. In een ovenschaal schikken en instrijken met de stroop. In een voorverwarmde oven op 200 graden laten braden gedurende 20 tot 22 minuten.