Doorgaan naar hoofdcontent

Gegratineerde Sintjacobsvruchten

Gegratineerde Sintjacobsvruchten
Ingrediënten (voor 4 personen)
400 gram Sint-Jacobsvruchten (diepvries)
1 sjalot
2 dl droge witte wijn
2 dl room
zout en peper
2 eetlepels allesbinder
120 gram geraspte pittige kaas
25 gram boter
400 gram hertoginnenaardappelen

Bereiding
Sjalot fijn versnipperen, in de gesmolten boter laten zweten.
Witte wijn toevoegen, aan de kook brengen en tot de helft laten inkoken.
Het vuur temperen en de Sint-Jacobsvruchten in de witte wijn zachtjes garen tegen het kookpunt (ongeveer 5 minuten).
Ovengrill voorverwarmen.
De zeevruchten uit het vocht nemen en warm houden.
Het kookvocht door de zeef doen en met de room aan de kook brengen.
Binden met allesbinder en op smaak brengen met zout en peper.
De geraspte kaas door de saus roeren.
Ovenvaste schaaltjes of schelpen van Sint-Jacobsvruchten licht inboteren en met een spuitzak een rand van hertoginnenaardappelen maken.
De zeevruchten verdelen over de schelpen of de schaaltjes en overgieten met de kaassaus.
Onder de ovengrill een korstje laten vormen.
Opmerking:
Men kan dit gerecht helemaal van te voren maken zonder te gratineren. Men laat dan alle componenten van het gerecht zo zorgvuldig en snel als het mogelijk is afkoelen. In plaats van het gerecht onder de ovengrill te gratineren, plaatst men de koude afgewerkte schelpen of schaaltjes in een hete oven om het verwarmen en gratineren gelijktijdig te doen plaatsvinden.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Perziktaart

  Dit recept kun je ook openen met Recipe Keeper . Ingrediënten: Taartdeeg (Tante Fanny) boter Voor banketbakkersroom: 0,5 liter volle melk 4 eidooiers 125 gram suiker 35 gram maïzena vanillestok Perziken uit blik abrikozenconfituur Bereiding: Banketbakkersroom bereiden: 4 dl melk aan de kook brengen met een overlangs ingesneden vanillestok en dit 5 minuten tegen het kookpunt aan houden zodat het vanillemerg goed in de melk trekt. Eidooiers goed losroeren met de suiker. Maïzena losroeren met 1 dl melk. Eidooier- en maïzenamengsel samenvoegen. Verwijder het vanillestokje uit de melk en laat de melk weer tot het kookpunt komen. Al roerend met een garde het eidooier- maïzena - suiker - melkmengsel bij de zacht kokende melk voegen. Laat nog even al roerend tot het kookpunt komen. Laat de banketbakkersroom afkoelen. Perziken goed late uitlekken, op maat snijden en droogdeppen met keukenpapier. Oven verwarmen op200 graden. Taartvorm iets invetten en het deeg er goed in leggen  zodat...

Compote van kweeperen

 

Gelakte kwartels

Het idee voor dit recept komt uit het boek ‘Hoe te eten’ van Nigella Lawson.  Zij gebruikt sojasaus en granaatappelsiroop (grenadine) om de kwartels te lakken; ik gebruikte deze variant: Ingrediënten voor 2 personen: 4 kwartels 2 eetlepels abrikozenconfituur 4 eetlepels sojasaus 2 eetlepels mirin Bereiding: Abrikozenconfituur, sojasaus en mirin al roerende laten inkoken tot een stroop. Kwartels aan de rugzijde helemaal openknippen met een wildschaar of open snijden met een mes. Ruggegraat wegsnijden en kwartels plat drukken. In een ovenschaal schikken en instrijken met de stroop. In een voorverwarmde oven op 200 graden laten braden gedurende 20 tot 22 minuten.