Gegratineerde Sintjacobsvruchten

Gegratineerde Sintjacobsvruchten
Ingrediënten (voor 4 personen)
400 gram Sint-Jacobsvruchten (diepvries)
1 sjalot
2 dl droge witte wijn
2 dl room
zout en peper
2 eetlepels allesbinder
120 gram geraspte pittige kaas
25 gram boter
400 gram hertoginnenaardappelen

Bereiding
Sjalot fijn versnipperen, in de gesmolten boter laten zweten.
Witte wijn toevoegen, aan de kook brengen en tot de helft laten inkoken.
Het vuur temperen en de Sint-Jacobsvruchten in de witte wijn zachtjes garen tegen het kookpunt (ongeveer 5 minuten).
Ovengrill voorverwarmen.
De zeevruchten uit het vocht nemen en warm houden.
Het kookvocht door de zeef doen en met de room aan de kook brengen.
Binden met allesbinder en op smaak brengen met zout en peper.
De geraspte kaas door de saus roeren.
Ovenvaste schaaltjes of schelpen van Sint-Jacobsvruchten licht inboteren en met een spuitzak een rand van hertoginnenaardappelen maken.
De zeevruchten verdelen over de schelpen of de schaaltjes en overgieten met de kaassaus.
Onder de ovengrill een korstje laten vormen.
Opmerking:
Men kan dit gerecht helemaal van te voren maken zonder te gratineren. Men laat dan alle componenten van het gerecht zo zorgvuldig en snel als het mogelijk is afkoelen. In plaats van het gerecht onder de ovengrill te gratineren, plaatst men de koude afgewerkte schelpen of schaaltjes in een hete oven om het verwarmen en gratineren gelijktijdig te doen plaatsvinden.

Reacties